Ce au castigat americanii de pe urma razboiului din Irak

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 11:56
1812 citiri
Ce au castigat americanii de pe urma razboiului din Irak

Conflictul din Irak a adus putine avantaje industriei petroliere americane, o singura companie avand un profit considerabil, Halliburton, arata documente diplomatice americane citate de editia online a ziarului Der Spiegel, transmite Mediafax.

Cand ministrul irakian al Petrolului, Hussein al-Shahristani, a oferit primele contracte unor companii din strainatate, in 2009, a precizat ca profitul nu va fi impartit, subliniind ca pretul petrolului va fi fix.

Cu toate acestea, companiile americane manifestau in continuare sperante mari. Un consortiu condus de compania americana Conoco Phillips spera sa obtina un pret de 26,7 dolari pe baril intr-o zona dificila.

Pentru zacamintele de la Rumaila, situate in apropierea frontierei kuwaitiene, ExxonMobil a oferit pretul de 4,80 de dolari pe baril, iar BP ar fi dorit pretul de 3,99 de dolari.

Potrivit documentelor citate de Der Spiegel, desi Statele Unite au cheltuit peste 700 de miliarde de dolari pentru razboiul din Irak, profitul din exploatarea petrolului revine altor tari.

Diplomati americani denuntau, in 2007, "atmosfera de tip Vestul salbatic" de la rafinaria Baiji, situata in apropiere de Tikrit. Un alt mesaj diplomatic, care il citeaza pe candidatul la presedintie John McCain, arata ca Ministerul irakian al Petrolului nu putea justifica 20-30 la suta din petrolul pe care il producea.

In plus, infrastructura pentru transportul petrolului s-a degradat. Cele doua principale oleoducte care ajung in portul Basra au fost construite in 1975, avand o durata de exploatare de 20 de ani. Una dintre conducte a fost modernizata de Statele Unite, cu o investitie de 100 de milioane de dolari.

#americani, #sua, #irak, #razboi, #petrol , #Irak