Costurile proiectului Nabucco au ajuns la 12 miliarde dolari

Joi, 04 Iunie 2009, ora 17:02
1419 citiri
Costurile proiectului Nabucco au ajuns la 12 miliarde dolari

Problema finantarii proiectului Nabucco, ale carui costuri au crescut de la suma initiala de 7,3 miliarde de dolari la 12 miliarde de dolari, va fi decisa in prima jumatate a acestui an, a declarat directorul de proiect Reinhard Mitschek in cadrul unei conferinte de la Baku, potrivit RIA Novosti.

"Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si-a dat deja acordul de finantare a 25% din costul proiectului. Mai mult, ne-am adresat Comisiei Europene pentru a scuti 50% din taxele pentru statele de tranzit pe teritoriul carora va trece gazoductul. De asemenea, a fost anuntata deschiderea 'sezonului' de umplere a conductei cu gaz", a declarat el, referindu-se la oferte de participare la aprovizionarea gazoductului.

"Deja au venit multe cereri din diferite tari pentru aprovizionarea conductei", a spus el.

Mitschek a mai spus ca pentru prima etapa, pentru ca proiectul sa fie rentabil, sunt suficiente 8-10 miliarde de metri cubi pe an, apoi se intentioneaza majorarea acestui volum pana la 20 miliarde metri cubi si ulterior pana la 65 miliarde metri cubi.

"In momentul de fata are loc sincronizarea bazei legislative a statelor participante la acest proiect, care e posibil sa se incheie in decursul acestei luni", a adaugat el.

Inceperea constructiei pentru Nabucco, care ar trebui sa ocoleasca Rusia prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, este programata sa inceapa pentru sfarsitul lui 2010 si ar trebui sa se incheie in 2013.

Costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde la 12 miliarde de dolari. Nabucco are o capacitate prevazuta de opt miliarde de metri cubi de gaz anual, tarile furnizoare urmand sa fie in prima faza Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru ca Nabucco sa ajunga la capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#berd, #finantare, #nabucco , #Irak