Criza creditelor si cresterea pretului la petrol afecteaza pietele financiare

Luni, 22 Octombrie 2007, ora 16:14
1008 citiri
Criza creditelor si cresterea pretului la petrol afecteaza pietele financiare

Pietele financiare europene au inregistrat scaderi semnificative luni, pe fondul ingrijorarilor exercitate de cresterea economica din Statele Unite, de cresterea preturilor la petrol precum si de o posibila interventie a Turciei in Irak, informeaza NewsIn.

"Volatilitatea a revenit pe pietele financiare mondiale, fiind alimentata de ingrijorarile privind criza creditelor din SUA (creditele ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA), de cresterea preturilor la petrol legate de riscurile geopolitice in continua crestere si de prabusirea burselor din cadrul tarilor in curs de dezvoltare", a declarat un economist al Barclays Capital din Tokyo, Masuhisa Kobayashi.

Bursa de pe Wall Street a dat semnalul vineri, la fix 20 de ani de la crahul financiar din 19 octombrie 1987.

in urma publicarii indicatorilor imobiliari, ce au alimentat temerile legate de posibilitatea unei recesiuni economice in Statele Unite, si a cresterii pretului la petrol peste 90 de dolari pe baril, indicele Dow Jones a scazut cu 2,64%, in timp ce indicele tehnologic Nasdaq a scazut cu 2,65%.

Pietele financiare din cadrul altor continente au inregistrat de asemenea scaderi considerabile luni.

In Europa, la ora 10:40 GMT, Bursa din Paris a inregistrat o scadere de 1,73%, cea din Londra de 1,29% (dupa ce au inregistrat scaderi de aproape 3% la inceputul diminetii) iar cea din Frankfurt de 1,23%, in timp ce indicele paneuropean Eurostoxx 50 a scazut cu 1,59%.

Bursa din Zurich a scazut cu 1,13%, cea din Amsterdam cu 1,98% iar cea din Stockholm cu 2,56%.

La Istanbul, Bursa a inregistrat o scadere de 3,78%, pe fondul cresterii violentelor la frontiera turco-irakiana care ar putea conduce la o interventie a armatei turce in Irak.

Pietele financiare din Asia au fost de asemenea puternic afectate. Bursa din Tokyo a inregistrat scaderi de 2,24%, cea din Hong Kong de 3,70%, cea din Shanghai de 2,59% iar cea din Seul de 3,37%.

Principalul motiv de ingrijorare pentru investitori il reprezinta riscul de raspandire a crizei creditelor ipotecare asupra intregii economii americane, atragand dupa sine intreaga economie mondiala.

Pe pietele de schimb, euro a atins luni un nou nivel record in fata dolarului, de la aparitia monedei unice in 1999, de 1,4347 dolari/euro, pe fondul temerilor legate de o slabire accentuata a economiei americane, ce ar putea determina Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, sa reduca din nou dobanda de politica monetara la sfarsitul acestei luni.

In acest context, lipsa unei reactii din partea ministrilor de finante, intruniti in cadrul summitului G7 ce a avut loc in acest weekend la Washington, a fost interpretata ca o incurajare de a vinde dolari, avand in vedere ca Statele Unite au dat de inteles ca slabirea monedei americane nu reprezinta o ingrijorare si ca nu au de gand sa actioneze pentru sustinerea ei.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.