De ce cad bombe pe cortul lui Gaddafi: a pus Obama ochii pe "aurul negru" libian?

Marti, 22 Martie 2011, ora 01:16
4512 citiri
De ce cad bombe pe cortul lui Gaddafi: a pus Obama ochii pe "aurul negru" libian?

Obama a motivat interventia militara in Libia prin obligatia de a impiedica potentiale masacre. Cat de important este petrolul, in tot acest context?

Criticii presedintelui american s-au intrebat de ce justificarile interventiei militare in Irak nu au dus la aceleasi actiuni si in situatii similare, cum ar fi Bahrain sau Yemen.

In toate cele trei cazuri, guvernele autoritare au recurs la reprimari sangeroase ale revoltelor populare.

Muammar Gaddafi poate detine titlul de cel mai nebun dictator al regiunii nord-africane, insa nebunia nu este un motiv destul de bun pentru a-l bombarda cu rachete Tomahawk.

Importanta petrolului

Politica dictata de combustibilul fosil a explicat multe interventii externe in Orientul Mijlociu. De ce nu ar fi cazul si acum?

Un membru al Congresului american, Edward Markey, a sugerat luni ca intentiile lui Obama sunt legate de "aurul negru".


Libia ocupa locul 16 intr-un top al celor mai mari producatori de petrol din lume, fiind responsabila de 2% din productia globala, adica 1,6 milioane de barili/zi.

Yemen si Bahrain sunt de asemenea producatori de petrol, dar mult mai mici. Bahrain pompeaza 45,000 de barili pe zi, iar Yemenul de 5 ori mai mult.

De cand a izbucnit razboiul civil in Libia, productia acestei tari a scazut cu nu mai putin de 75%.

Si totusi, calitatea petrolului libian ar putea fi mai importanta decat volumul.

Petrolul "sweet light crude" are un continut sulfuros extrem de redus, ceea ce il face mai atractiv pe pietele globale: are o ardere mai curata si poate fi rafinat mult mai usor, in benzina.

In contrast, petrolul de pe teritoriul Arabiei Saudite contine mult sulfur.

Preturile carburantilor sunt in crestere in toata lumea, dar in America, sunt o adevarata amenintare la adresa revirimentului economic.

Prezenta companiilor europene de petrol precum Eni (Italia) si Repsol (Spania) in Libia poate fi motivul pentru care Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a fost de acord sa actioneze.


Si totusi, cel mai simplu mod pentru ca pretul combustibililor sa-si revina ar fi fost cu Gaddafi la carma Libiei, liber sa stearga rebelii de pe fata Pamantului.

Ceea ce a si amenintat ca va face, inainte ca Natiunile Unite sa impuna restrictiile de zbor.

Adevarul este, ca intotdeauna, undeva la mijloc.

Daca interventia coalitiei in Libia este sau nu manata de "foamea de petrol", conteaza mai putin decat faptul ca nu se intrevede o rezolvare rapida a conflictului, timp in care pietele sunt departe de a se calma.

Aceasta este o lectie care ar fi trebuit invatata in Irak.

#gaddafi, #interventie militara, #obama, #petrol, #razboi, #razboi libia , #Irak