De ce ezita americanii sa atace campurile de petrol ale ISIS?

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 10:33
14007 citiri
De ce ezita americanii sa atace campurile de petrol ale ISIS?
Foto: Wikimedia

Odata cu tragicele atentate de la Paris, americanii au reluat cu inversunare atacurile aeriene impotriva principalei surse de finantare a jihadistilor din Statul Islamic: comertul cu petrol.

Numai ca, in loc sa bombardeze campurile de sonde aflate sub controlul gruparii teroriste, avioanele de vanatoare americane s-au indreptat spre un convoi de 300 de cisterne ale contrabandistilor, timp in care liderii ISIS isi incasasera deja banii, relateaza Quartz.

Piata interna

Nimeni din afara organizatiei teroriste nu stie cu exactitate cati bani obtine Statul Islamic din contrabanda cu petrol extras din campurile de sonde controlate atat in Irak, cat si in Siria.

Intr-o estimare efectuata de analistii Financial Times se vorbeste totusi de o cifra de 1,5 milioane de dolari incasari zilnice, intr-un an veniturile teroristilor ridicandu-se la aproape o jumatate de miliard de dolari.

Calculele facute de analisti estimeaza ca gruparea terorista reuseste sa extraga zilnic intre 34.000 si 40.000 de barili pe care il vinde catre contrabandisti la un pret cuprins intre 20 si 45 de dolari/baril.

Doar o mica parte din productia de petrol a gruparii teroriste este vanduta pe piete externe, contrabandistii aflati in relatie cu ISIS alimentand piata interna, inclusiv forte guvernamentale ale regimului Assad din Siria.

Pagube colaterale

Aviatia americana a ezitat in multe cazuri sa atace direct instalatiile din campurile petroliere controlate de Statul Islamic, pe motiv ca acestea ar fi greu de repus in functiune dupa eliminarea teroristilor din zona.

S-a concentrat, in schimb, pe tinte colaterale, asa cum sunt rafinariile din zona, dar si aceste atacuri au avut un impact limitat, surse din regiune confirmand ca ISIS a recurs la aducerea in zona a unor rafinarii mobile instalate pe trailere.

Pana la atacurile din 13 noiembrie din capitala Frantei, raidurile aeriene derulate de SUA in Siria si Irak au tintit si cateva instalatii din campurile de sonde controlate de ISIS, in special statii de pompare si cateva instalatii de extractie.

Acum insa, tintele par sa fie convoaiele contrabandistilor, o strategie care s-ar putea sa afecteze doar partenerii directi de afaceri ai gruparii teroriste, dar nu si pe membrii si liderii acesteia.

Romania, un exemplu clar

Strategia de acum a US Air Force difera radical de cea adoptata in urma cu peste 70 de ani, cand bombardamentele avioanelor americane au tintit direct campurile petroliere controlate de nazisti.

In cel de-Al Doilea Razboi Mondial, aviatia americana a ajutat la blocarea masinariei de razboi a lui Hitler prin bombardarea repetata a campurilor de sonde de pe Valea Prahovei din Romania, principala sursa de alimentare cu carburanti a Germaniei naziste.

Chiar daca germanii si aliatii lor au intervenit constant pentru a repune in functiune sondele distruse de avioanele americane, in cele din urma productia de petrol din Romania a fost redusa la minim.

Dupa razboi, instalatiile de extractie de pe Valea Prahovei au fost repuse in functiune, industria petroliera din Romania revenindu-si la normal in scurt timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bombardamente ISIS, #razboi Siria Irak, #contrabanda petrol Siria, #raiduri aviatie SUA, #pret petrol Statul Islamic , #Irak