Irakul vrea un pret ridicat pentru petrol

Luni, 09 Martie 2009, ora 09:40
981 citiri
Irakul vrea un pret ridicat pentru petrol

Ministrul irakian al petrolului, Hussain al-Shahristani, a declarat sambata ca pretul petrolului nu poate continua sa fie la un nivel atat de scazut si ca OPEC ar putea analiza o reducere a productiei la urmatoarea intrunire de la Viena, relateaza Reuters.

"Pretul petrolului nu poate continua sa se situeze la un nivel atat de scazut. Piata petrolului si-a revenit incet si treptat in ultimele doua luni. Speram ca tendinta va continua", a declarat Shahristani in capitala Iordaniei.

"Producatorii din cadrul OPEC ar putea lua in considerare o scadere a productiei, in cazul in care exista un surplus si cerere insuficienta", a adaugat acesta. Unele tari din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au indicat deja ca exista posibilitatea unei coborari a productiei, pentru a sustine pretul petrolului, la intrunirea din 15 martie.

OPEC a decis din septembrie sa coboare productia cu 4,2 milioane barili/zi, circa 5% din cererea zilnica de petrol, pentru a sustine preturile si pentru a compensa cererea din ce in ce mai scazuta. Pretul petrolului a crescut vineri cu peste 4%, in contextul in care perspectivele unei noi coborari a cererii au compensat efectul datelor economice negative despre Statele Unite.

"Pana in prezent, cantitatea produsa depaseste cererea. Ne confruntam cu o scadere drastica a cererii si, de aceea, nu avem alta solutie decat sa scadem productia", a spus Shahristani.

El a mai spus ca producatorii de petrol ce nu fac parte din OPEC au nevoie de un pret al barilului de peste 70 dolari pentru a continua sa produca. "Daca pretul se va mentine sub 70 dolari/baril, multe campuri din afara OPEC isi vor inceta activitatea, pentru ca nu pot produce in pierdere", a explicat Shahristani. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#cerere, #petrol, #productie , #Irak