Metodele de aprovizionare a Nabucco, stabilite pana la sfarsitul lui 2010

Joi, 26 August 2010, ora 11:48
1523 citiri
Metodele de aprovizionare a Nabucco, stabilite pana la sfarsitul lui 2010

Metodele de aprovizionare a gazoductului Nabucco vor fi stabilite pana la sfarsitul anului, a declarat miercuri ministrul turc al energiei si resurselor naturale, Taner Yildiz, citat de agentia Trend, precizeaza NewsIn.

Oficialul turc a facut aceasta declaratie dupa o intalnire cu ambasadorul sirian Nydal Kabalan.

"In cursul tuturor reuniunilor noastre notam ca luam in considerare ca furnizori de gaz Azerbaidjanul, Turkmenistanul, Irakul si Iranul. Sunt trei puncte de intrare a Nabucco in Turcia - pe la granita cu Georgia, din nordul Irakului si pe la granita cu Iranul.

In ceea ce priveste primele doua, avem acorduri preliminare. Pe la granita cu Georgia va trece gazul azer. Am discutat acest lucru din nou saptamana trecuta, la Baku. Iar premierul Maliki a spus in 13 iulie 2009 ca Irakul se alatura proiectului si va aduce volumul livrarilor de gaz la 15 miliarde de metri cubi.

Pana la sfarsitul anului, se va incheia sarcina de a identifica modurile de furnizare a gazului pentru proiect", a explicat Yildiz.

Potrivit lui, sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU vizand Iranul se extind si asupra Turciei, dar nu se refera la achizitionarea de gaz si petrol iranian pentru a acoperi nevoile interne ale tarii.

"Turcia desfasoara comertul in cadrul legii internationale. Comertul cu produse petroliere se refera la sectorul privat", potrivit lui Taner Yildiz.

Gazoductul Nabucco, in valoare de 7,9 miliarde de euro, ar urma sa aiba o lungime o de 3.300 de kilometri si va aduce gaz din zona caspica in Europa, pentru a reduce dependenta UE de Rusia.

#nabucco, #metode, #aprovizionare , #Irak