Siemens este anchetat si in SUA pentru coruptie

Vineri, 02 Februarie 2007, ora 12:10
869 citiri

Conglomeratul industrial Siemens va face obiectul unei anchete demarate de autoritatile americane in cadrul scandalului de coruptie care afecteaza grupul german de mai mult de doua luni, relateaza AFP.

"Departamentul american de justitie a dechis o ancheta privind posibilele incalcari ale legilor americane de catre Siemens", reiese dintr-un raport publicat de Siemens. Autoritatea de control a pietei bursiere, SEC, conduce o "analiza informala" a acestei situatii, a mai precizat Siemens.

Un purtator de cuvand al conglomeratului industrial german a declarat pentru cotidianul Financial Times Deutschland ca ancheta ministerului american de justitie a inceput la jumatatea lunii noiembrie, data la care justitia germana incepuse sa se arate interesata de aceasta situatie. Siemens nu a informat insa pe nimeni despre inceperea unei proceduri juridicesi in SUA.

Scandalul se invarte in jurul unor acuzatii privind plati efectuate in trecut pentru mituirea unor oficiali sau pentru prestatii fictive. Siemens este anchetat si in Lichtenstein, Elvetia si Grecia, nu numai in Germania si SUA. Cazul se refera la sumele pentru oficialii regimului lui Saddam Hussein pentru a participa la programul "Petrol contra hrana", bani considerati mita.

Programul s-a desfasurat de la finele lui 1996 si pana la sfarsitul anului 2003 si a fost creat pentru a usura viata cetatenilor irakieni, afectati de embargoul economic impus asupra tarii lor. Derularea procedurilor este consecinta unui raport din 2005 realizat de o comisie independenta, ce actiona sub mandatul Organizatiei Natiunilor Unite, care a investigat peste 2200 de companii din peste 60 de state suspectate de coruptie din Irak.

Filialele din strainatate ale grupului Siemens au fost enumerate in raportul respectiv, insa Siemens calificase aceste banuieli drept "premature si nejustificate". Grupul din Munchen este anchetat in paralel si in mai multe alte state privind implicarea intr-un scandal de coruptie, peste 420 de milioane de euro fiind deturnati. Fondurile au fost folosite pentru mita.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)