UE si Irak, parteneri strategici in domeniul energiei

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 16:28
1550 citiri
UE si Irak, parteneri strategici in domeniul energiei

Uniunea Europeana si Irakul au incheiat, luni, la Bagdad, un parteneriat strategic in domeniul energiei, care va permite dezvoltarea relatiilor viitoare in sectorul gazelor naturale si petrolului, a anuntat, luni, Comisia Europeana (CE), transmite AFP.

Cooperarea se refera la elaborarea unei politici energetice in beneficiul populatiei irakiene si al securitatii aprovizionarii cu energie intre Irak si UE, potrivit protocolului, transmite Mediafax.

"Irakul este un element major al securitatii aprovizionarii UE.

Statul irakian este deja un furnizor important de petrol care poate deveni un furnizor esential de gaze pentru coridorul sudic (in special pentru proiectul gazoductului Nabucoo)", a declarat comisarul pentru Energie Andris Piebalgs.

UE poate pe de alta parte sa ajute Irakul sa isi dezvolte sistemul energiei electrice si sa exploateze marile resurse ale tarii in domeniul energiei regenerabile, se mai arata in comunicatul Comisiei Europene.

UE vrea sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, si cauta furnizori pentru gazoductul Nabucco.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#energie, #gaze, #irak, #petrol, #ue , #Irak