A fost inaugurat primul gazoduct intre Iran si Armenia

Marti, 20 Martie 2007, ora 09:01
1133 citiri

Presedintele Armeniei, Robert Kocharian, si omologul sau iranian, Mahmud Ahmadinejad, au inaugurat luni primul gazoduct intre cele doua tari, destinat aprovizionarii cu gaze naturale a consumatorilor armeni, informeaza agentia EFE.

'Prezenta presedintelui Iranului la inaugurarea gazoductului, in ciuda timpului nefavorabil, demonstreaza nivelul ridicat la relatiilor dintre tarile noastre', a declarat Kocharian la Agarak, o localitate aflata in apropiere de frontiera armeno-iraniana.
Cei doi presedinti au semnat actul de construire a gazoductului, care va avea o lungime de 141 kilometri, din care 40 pe teritoriul armean.

Intr-o prima etapa, gazoductul va transporta 1,1 miliarde metri cubi de gaze si, in etapele urmatoare, acest volum va ajunge la 2,3 miliarde metri cubi (in 2019).
Gazoductul leaga localitatea armeana Tebriz si orasele armene Megri si Kadhzaran.
Ulterior, cu o extensie de 197 kilometri a conductei, gazoductul iranian se va uni cu actuala retea armeana de gaze, care aprovizioneaza cu gaze naturale capitala tarii, Erevan, centrul si sud-vestul Armeniei.

Potrivit expertilor armeni, gazoductul armeno-iranian este destinat satisfacerii cererii de gaze din Armenia, care importa cea mai mare parte a resurselor energetice pe care le consuma.

Noua conducta reprezinta o alternativa pentru actualul gazoduct transcaucazian care transporta gaz rusesc atat in Georgia, cat si in Armenia.

Ministrul armean al Energiei, Armen Movsedian, a semnalat ca tara sa va plati cu energie electrica pentru gazele naturale pe care le va primi din Iran, prin intermediul acordurilor de cooperare energetica semnate de cele doua tari.

Potrivit acestor acorduri, Iranul va furniza Armeniei 36 miliarde metri cubi de gaze, timp de 20 de ani, in schimbul energiei electrice produse in centralele armene.
Cu o valoare estimata la 200 milioane dolari, constructia gazoductului a fost finantata in mare parte de Banca iraniana pentru Dezvoltarea Exporturilor.

Cele doua tari au semnat in urma cu zece ani un acord pentru construirea gazoductului, dar lucrarile au demarat abia in urma cu doi ani, din cauza problemelor financiare.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)