Deprecierea dolarului schimba totul, de la bumbac si soia la platina

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 12:03
2970 citiri
Deprecierea dolarului schimba totul, de la bumbac si soia la platina
Foto: ITACO

Pretul petrolului s-a prabusit cu peste 40 de procente de la jumatatea anului si pana acum. Vestea poate fi imbucuratoare pentru statele importatoare de petrol, dar creeaza un dezechilibru major pe pietele din Rusia, Nigeria, Venezuela sau Iran.

Faptul ca scufundarea cotatiei barilului de petrol pe pietele internationale a fost provocata de introducerea in piata a petrolului exploatat din zacamintele de sist americane sau de refuzul OPEC de a limita productia aproape ca nu mai conteaza, pe masura ce si alte produse se lasa atrase in vartejul declansat de prabusirea pietei petrolului.

Aurul, platina, fierul, bumbacul, zaharul si soia inregistreaza, de asemenea, un declin al preturilor.

De fapt, cam toate materiile prime cu pretul exprimat in dolari au intrat in vrie in ultimile sase luni, arata Jeffrey Frankel, unul dintre fostii consilieri ai presedintelui Clinton, intr-un articol publicat de portalul media Project Syndicate.

Pretul materiilor prime, in cadere libera

Corelata cu scaderea constanta si generala a pretului acestor materii, ecuatia elimina din start posibilitatea ca evolutia acestora pe piata globala sa fie determinata de o serie de factori specifici fiecarui sector in parte. Este mult mai probabil ca influenta macroeconica sa isi spuna cuvantul in prabusirea pietei de materii prime.

Insa ce element macroeconomic poate dicta un astfel de recul in piata? Deflatia? Gradul scazut de inflatie, chiar negativ in unele tari, nu justifica in totalitate aceasta ipoteza de lucru, in conditiile in care preturile materiilor prime inregistreaza o evolutie descendenta la nivel global. Cu alte cuvinte, pretul real al materilor prime este intr-o cadere libera.

O explicatie comun acceptata este cea a incetinirii ritmului de crestere economica, diminuarea cererii de energie, minereuri si produse agricole justificand intr-o oarecare masura acest fenomen. Revizuirea negativa prognozelor PIB-ului in majoritatea tarilor este un proces constant intalnit in ultimele sase luni.

Cu toate acestea, Statele Unite fac exceptie de la regula, in aceasta privinta. Prognoza de crestere economica din ultimele doua trimestre a fost constant de peste 4% si, cu toate acestea, pretul materiilor prime pe piata americana inregistreaza acelasi trend descendent.

Ca un fapt curios, indicele de pret pentru materii prime exprimat in euro a crescut in ultimele 12 luni, insa cele cu valoarea exprimata in dolari au scazut.

Dolarul dicteaza

In cele din urma, toate indiciile par sa duca spre dolarul american si politica monetara a Rezervei Federale. De altfel, un model istoric poate fi regasit in evolutia preturilor la materii prime in anii '70, 2002-2004 si 2007-2008, cand scaderea dobanzilor practicate pe piata americana a generat o crestere a pretului materiilor prime, dar si in perioada de inceput a anilor '80, cand cresterea dobanzilor dictate de Rezerva Federala a destabilizat piata de materii prime prin diminuarea preturilor pentru aceste produse.

Anuntul facut de reprezentantii Rezervei Federale americane de crestere a nivelului dobanzilor incepand cu 2015 si-a pus amprenta asupra cotatiilor inregistrate de majoritatea materiilor prime cu pret exprimat in dolari. In primul rand, cresterea dobanzilor incurajeaza vanzarea directa a materiilor prime si reduce nivelul stocurilor acestora.

In al doilea rand, managerii companiilor sunt tentati sa isi preschimbe contractile de exploatare in bonuri de tezaur pentru conservarea valorii acestora. Nu trebuie uitat nici faptul ca o cresterea nivelului dobanzilor intareste puterea de cumparare a dolarului.

Pe de alta parte, dolarul s-a apreciat constant in raport cu euro si yenul japonez pe ultimele luni. Euro a pierdut deja 8 procente in batalia cu dolarul american, in timp ce valorea yenului s-a diminuat cu aproape 14% in raport cu moneda americana.

Chiar daca 2014 nu a fost anul in care Rezerva Federala sa opereze schimbari ale dobanzilor la depozitele in dolari, speculatiile din piata au adus deja o modificare a pretului marfurilor tranzactionate in moneda americana, chiar daca evolutia acelorasi produse in alte valute inregistreaza cresteri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret materii prime, #pret materii prime exprimat in dolari, #politica monetara rezerva federala, #crestere dolar afecteaza piata materii prime , #Iran