Ce joc face Rusia in Orientul Mijlociu? Iranul reclama vanzarea unor secrete militare catre Israel

Vineri, 24 Martie 2017, ora 14:03
6551 citiri
Ce joc face Rusia in Orientul Mijlociu? Iranul reclama vanzarea unor secrete militare catre Israel
Foto: Kremlin

Iranienii au achizitionat in trecut din Rusia sistemul antiaerian de rachete S-300, dar acum acuza faptul ca Moscova le-ar fi tradat increderea si ar fi inmanat codurile de identificare a tintelor catre Israel.

Un inginer din cadrul Ministerului Apararii de la Teheran a dezvaluit ziarului kuweitian Al-Jarida faptul ca Rusia a oferit oficialilor de la Tel Aviv o serie de informatii vitale despre sistemele antiaeriene vandute Iranului si Siriei, lasand aceste doua tari descoperite in fata unor raiduri aeriene ale armatei israeliene, anunta Jerusalem Post.

Conform spuselor oficialului iranian, toate incercarile de pana acum de a dobori avioanele israeliene care survolau teritoriul sirian si atacau convoaiele militiilor Hezbollah au fost marcate de esecuri, ceea ce i-a facut pe liderii de la Teheran sa banuiasca faptul ca Rusia ar fi transmis Israelului codurile de identificare a tintelor.

Aceste coduri permit rachetelor S-300 sa selecteze o tinta clara si sa loveasca numai obiective inamice, aliatii avand la dispozitie un cod electronic special care anuleaza o eventuala lovitura directionata impotriva lor.

Din februarie insa, Teheranul a decis sa nu isi mai puna toata increderea in aliatii de la Moscova si a luat masuri suplimentare de precautie.

"De acum suntem capabili sa schimbam codurile de pe rachetele S-300. Am facut-o dupa ce am primit informatii privind faptul ca Israelul a intrat in posesia codurilor de operare a sistemului de rachete rusesc", a explicat sursa militara de la Teheran.

Iranienii au incercat chiar sa combine sistemul antiaerian S-300 cu replica domestica Bavar-373, dar cele doua modele de lansatoare de rachete s-au dovedit incompatibile in timpul testelor.

In schimb, o mana de ajutor a fost data si aliatilor sirieni, Teheranul trimitand in misiune mai multi experti care sa schimbe, fara stirea Moscovei, codurile de operare de pe acelasi sistem antiaerian.

"Radarele siriene tratau avioanele israeliene ca aeronave aliate, fapt care dovedeste ca Israelul detine aceste coduri de identificare. Inginerii nostri au reusit sa schimbe o parte din coduri si, acum, din momentul in care au intrat in spatiul aerian al Siriei, sistemul a lansat corect rachetele interceptor", a mai spus inginerul iranian.

Atat Iranul cat si Siria au cerut explicatii Rusiei cu privire la inabilitatea sistemului de rachete S-300 de a recunoaste tintele israeliene, dar raspunsul nu a sosit inca.

In razboiul civil din Siria, Rusia si militiile Hezbollah fac front comun cu trupele guvernului Assad, Moscova oferind fortelor de la Damasc sprijin aerian si sistemul defensiv S-300 pentru a contracara atacurile rebelilor anti-guvernamentali sustinuti de SUA si aliatii sai si a gruparilor Statului Islamic.

Desi nu s-a amestecat in mod direct in luptele care macina Siria si Irakul, Israelul a survolat in repetate randuri inaltimile Golan, un teritoriul disputat inca intre Tel Aviv si Damasc, si a ripostat constant la atacurile armate ale sirienilor si aliatilor lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi civil Siria, #sistem antiaerian S300, #secrete militare Iran, #alianta Rusia Iran , #Iran