Centrala nucleara iraniana, lansata in 21 august

Vineri, 13 August 2010, ora 23:48
1450 citiri
Centrala nucleara iraniana, lansata in 21 august

Centrala nucleara de la Bushehr, din Iran, va fi lansata in 21 august, a anuntat vineri Agentia rusa pentru energie atomica Rosatom, citata de RIA Novosti, potrivit Newsin. 

Purtatorul de cuvant al Rosatom, Serghei Novikov, a spus ca primul reactor al centralei va fi incarcat cu combustibil nuclear in 21 august. "De atunci, (reactorul - n.red.) va fi calificat" drept operational, potrivit lui Novikov.

O delegatie rusa, condusa de seful Rosatom Serghei Kirienko, va participa la ceremonie. Constructia primei centrale nucleare iraniene a fost inceputa in 1975, de mai multe companii germane.

Acestea s-au retras dupa ce SUA au impus un embargo asupra livrarilor de inalta tehnologie catre Iran, in urma revolutiei islamice si a asediului ambasadei american de la Teheran.

In februarie 2008, Rusia a semnat un contract cu Iranul pentru a incheia constructia.

In 9 iulie 2010, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat a patra runda de sanctiuni vizand Iranul pentru programul sau nuclear, inclusiv controale financiare mai stricte si un embargo vizand armele. Constructia centralei nucleare de la Bushehr nu a fost afectata de sanctiunile impotriva Iranului. 

#centrala, #nucleara, #iran , #Iran