Criza din Qatar se indreapta spre un conflict armat - analisti

Luni, 03 Iulie 2017, ora 06:58
14051 citiri
Criza din Qatar se indreapta spre un conflict armat - analisti
Foto: sciencemag.org

Nu se intrevede nicio solutie rapida la criza din Golf care a izolat Qatarul de restul tarilor arabe din imediata vecinatate, sunt de parere o serie de analisti, a caror viziune are si aspecte sumbre.

Posibilitatea unui conflict armat intre Qatar si statele vecine este tot mai mare, spun unii dintre expertii citati de CNBC.

A trecut deja o luna de cand Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egiptul si alte cateva tari arabe au intrerupt relatiile diplomatice cu Doha, dar pentru cei care se asteptau ca luna Ramadanului sa aduca o usoara relaxare in ciza din Golf, seria de cerinte dure formulate pentru oficialii din Qatar a reprezentat o adevarata surpriza.

"Tensiunile au escaladat pana la un punct de unde este greu ca vreo parte sa faca pasul inapoi", crede Firas Modad, analist IHS Markit.

Lista de cerinte cuprinde puncte care vizeaza inchiderea televiziunii Al Jazeera sau desfiintarea unei baze militare a Turciei de pe teritoriul Qatarului. Se solicita, de asemenea, taierea oricaror legaturi cu miscarile de opozitie din Egipt si alte tari din regiune, unele dintre acestea fiind acuzate de terorism in interiorul acestor state.

Guvernul de la Doha a anuntat ca nu are de gand sa se conformeze cerintelor exprimate de vecinii sai, fapt care va inaspri regimul de sanctiuni politice si economice indreptate impotriva sa, iar criza ar putea sa se inradacineze pentru o lunga perioada, dupa cum prevad analistii Eurasia Group.

"Criza va continua pana cand liderii din Qatar vor adopta o pozitie ferma in aceasta privinta, ceea ce ar putea insemna cimentarea unor aliante cu Turcia si Iran.

De altfel, criza a izbucnit ca urmare a relatiilor tot mai stranse inregistrate intre Doha si Teheran, cele doua tari exploatand in comun un important zacamant petrolier din Golful Persic.

Din punctul de vedere al sauditilor, liderii aliantei sunite din lumea araba, aceasta apropiere de Iranul siit a reprezentat o adevarata revolta a Qatarului. Insa, de la inceputul crizei diplomatice din Golf, Iranul a fost unul dintre principalii furnizori de alimente pentru Qatar.

Intre timp, Turcia trecut la detasarea unor forte militare in Qatar, lucru care ridica riscul escaladarii tensiunilor pana la nivelul unui conflict armat. Oricum, acest lucru pare sa fi stat si in spatele revendicarilor dictate de puterea sunita de la Riad, crede un fost diplomat american.

Charles W. Freeman jr., fost ambasador american la Riad in timpul primului razboi din Golf, crede ca pretextul unui conflict militar a fost deja creat.

"Qatarezii si turcii, dar si alti aliati ai guvernului de la Doha au apreciat aceste cerinte drept inacceptabile. Asistam la o criza care are potentialul de a se transforma intr-un conflict armat.

Chestiunea implicarii regimului din Qatar in finantarea unor miscari teroriste incepe sa fie privita cu indoiala si la Washington, Arabia Saudita parand sa aiba alte interese in acest conflict aparut peste noapte.

In acest moment insa, cheia rezolvarii pasnice a disputei pare sa stea in mainile lui Donald Trump, cred analistii Eurasia Group.

"Daca implicarea diplomatica a Americii in aceasta disputa se va dovedi insuficienta, ori daca Washingtonul va trimite mesaje confuze, sansele rezolvarii conflictului pe cale diplomatica se vor topi rapid", mentioneaza un raport al analistilor Eurasia Group.

#criza Qatar, #razboi Golful Persic, #conflict armat Golf, #alianta Qatar Iran , #Iran