FMI se teme de intreruperea exporturilor de petrol ale Iranului

Marti, 20 Martie 2012, ora 20:43
1412 citiri
FMI se teme de intreruperea exporturilor de petrol ale Iranului

Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat marti in legatura cu o crestere a preturilor la petrol care ar afecta economia mondiala in caz de intrerupere a exporturilor de petrol iranian, relateaza canalul international de televiziune France 24.

''Ar fi in mod clar un soc pentru economie daca s-ar produce o intrerupere majora a exporturilor de petrol iranian. Aceasta ar provoca fara indoiala o crestere a preturilor pentru un anumit timp'', a declarat dna Lagarde intr-o conferinta de presa la New Delhi, adaugand: ''O crestere brusca si brutala a pretului petrolului ar avea consecinte serioase asupra economiei mondiale''.

FMI estimeaza ca o incetare a exporturilor Iranului ar putea provoca o crestere a pretului petrolului cu circa 20 % - 30 %, timp in care tarile dependente de ''aurul negru'' cauta alte surse de aprovizionare.

Teheranul, acuzat de occidentali ca vrea sa se doteze cu arma atomica si supus unor sanctiuni, a amenintat la sfarsitul lunii decembrie ca va inchide stramtoarea Ormuz, prin care trece 35 % din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

#FMI petrol iran, #Christine Lagarde FMI , #Iran