Garda Revolutionara din Iran anunta o Revolutie Islamica in Bahrain: Zile numarate pentru regimul Al Khalifa?

Marti, 21 Iunie 2016, ora 17:58
7189 citiri
Garda Revolutionara din Iran anunta o Revolutie Islamica in Bahrain: Zile numarate pentru regimul Al Khalifa?
Foto: Wikimedia

Decizia liderilor din Bahrain de a retrage cetatenia unui important lider spiritual siit, Isa Qassim, ar putea declansa o revolutie religioasa in tara insulara in care adeptii islamului siit sunt majoritari, avertizeaza Garda Revolutionara din Iran.

"Fara indoiala, neinspirata decizie de a retrage cetatenia ayatollahului Qassim va spori flama unei revolutii islamice in Bahrain si ar putea duce la o rebeliune devastatoare impotriva liderilor acestei tari", a anuntat miscarea care a stat in spatele revolutiei similare din Iran, citata de Business Insider.

Familia Al Khalifa, aflata la conducerea Bahrainului, reprezinta un important aliat al tarilor sunite din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudita, si al partenerilor occidentali ai acestora, desi marea majoritate a populatiei este siita, la fel ca in Iran.

Protestele sunt interzise in Bahrain, dar, cu toate acestea, un grup de sustinatori ai ayatollahului amenintat cu expulzarea s-au strans in jurul locuintei acestuia pentru a protesta fata de ridicarea cetateniei sale.

Lovitura data liderului spiritual siit atinge direct si miscarea politica a acestei minoritati din lumea araba, opozitia siita din Bahrain fiind bagata deja in corzi de decizia unui curti de justitie de a desfiinta grupul politic al Wefaq, detinator a 18 din cele 40 de mandate parlamentare rezultate in urma alegerilor din 2010.

ONU a criticat de asemenea masura, prin reprezentantul biroului pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani.

"Tinand cont de faptul ca procedura legala nu a fost urmata, un astfel de gest este nejustificat", a punctat Shamdasani.

Conform reprezentantului ONU, cazul ayatollahului Qassim nu este singular, 250 de opozanti ai regimului de la Manama fiind afectati de retragerea cetateniei.

In 2011, regimul Al Khalifa a blocat orice miscare de reforma in Bahrain, siitii acuzand de atunci adoptarea unor politici de discriminare din partea liderii tarii.

Ciocniri intre manifestantii siiti si fortele de ordine au loc aproape zilnic, multe dintre acestea fiind insotite si de atentate cu bombe.

Oficialii de la Manama dau vina pe Iran si militiile siite Hezbollah din Liban pentru aceste atacuri frecvente, mai ales ca ambele tari au condamnat masurile de persecutie adoptate impotriva ayatollahului Qassim.

#tensiuni lumea araba, #conflicte siiti suniti, #conflict Orientul Mihjlociu, #discriminare siiti, #revolutie islamica Bahrain , #Iran