Iranul a luat locul Arabiei Saudite ca cel mai mare furnizor de petrol pentru China

Luni, 22 Iunie 2009, ora 11:27
1227 citiri
Iranul a luat locul Arabiei Saudite ca cel mai mare furnizor de petrol pentru China

Iranul a depasit in mai Arabia Saudita, devenind cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, arata datele chineze publicate luni, insa traderii sustin ca situatia a fost cauzata de o reducere a aprovizionarii din partea Arabiei Saudite, relateaza Reuters, precizeaza Newsin.

Oficialii comerciali chinezi au avertizat insa impotriva interpretarii datelor dintr-o singura luna, spunand ca rezultatele ar putea fi cauzate de o problema tehnica.

Iranul, cel de-al cincilea exportator de petrol din lume, a livrat luna trecuta in China 3.088 milioane tone petrol, sau 727.000 barili/zi, in urcare cu 88% fata de perioada similara a anului trecut.

Exporturile Arabiei Saudite au inregistrat, totusi, o scadere anuala de 15,5%, la 2,76 milioane tone, sau 650.000 barili/zi, potrivit datelor oferite de autoritatea vamala.

"Arabia Saudita nu poate furniza cantitatea de materii prime ceruta de rafinariile din China, in contextul in care multe tari OPEC au decis reducerea productiei", a declarat un trader.

"China ar fi putut rezolva problema importand mai mult petrol din Iran", a adaugat acesta.

Un oficial al companiei petroliere National Iranian Oil Co a spus ca nu stie nimic despre posibile vanzari suplimentare, peste volumele prevazute de contract. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#petrol, # iran, # furnizor, # cantitate , #Iran