Iranul a renuntat la dolar

Luni, 10 Decembrie 2007, ora 15:33
1147 citiri
Iranul a renuntat la dolar

Iranul, al patrulea mare producator de petrol la nivel mondial, a renuntat integral la dolar ca valuta utilizata la incasarea veniturilor din vanzarile de titei, a anuntat, la sfarsitul saptamanii, agentia iraniana de presa ISNA.

"Conform cu politica de a vinde petrol in alte valute decat dolarul american, tranzactiile cu petrol iranian in dolari americani au fost eliminatate complet", a informat ISNA, dupa discutiile cu ministrul petrolului din Iran, Gholamhossein Nozari.

Ministrul iranian a declarat ca, avand in vedere scaderea valorii dolarului si pierderile suportate de exportatorii de titei in urma acestui trend, moneda americana nu mai reprezinta o valuta de incredere.

"De aceea, la reuniunea sefilor de stat, Iranul a propus membrilor OPEC identificarea unei valute pentru exporturile de petrol care sa fie de incredere si sa nu cauzeze pierderi statelor exportatoare", a afirmat Nozari.

La intrunirea din luna noimebrie a sefilor de stat din OPEC, Iranul a sugerat ca petrolul ar trebui sa fie vandut in schimbul unui cos de valute, dar nu a castigat sustinerea altor membri ai organizatiei, cu exceptia Venezuelei.

Un alt oficial iranian din sectorul petrolier a afirmat, in luna noimebrie, ca plata se efectueaza in alte valute decat dolarul american pentru aproape toate livrarile de petrol.

Pe parcursul ultimilor doi ani, al doilea mare producator de petrol din OPEC si-a redus treptat expunerea la dolar, argumentand ca valuta americana, aflata pe un trend descendent, ii afecteaza puterea de cumparare. Totodata, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a numit moneda americana "o bucata de hartie lipsita de valoare".

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.