Iranul deschide o noua baza navala langa stramtoarea Ormuz, prin care trece 40% din petrolul mondial

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 09:55
1482 citiri
Iranul deschide o noua baza navala langa stramtoarea Ormuz, prin care trece 40% din petrolul mondial

Iranul si-a deschis o noua baza navala la est de stramtoarea strategica Ormuz, prin care tranziteaza 40% din petrolul mondial, cu scopul de a-si consolida controlul militar in Golful Persic, a declarat seful marinei iraniene, citat ieri de agentia semioficiala FARS, relateaza AFP. "Prin deschiderea acestei baze navale, o noua linie de aparare a fost creata la est de stramtoarea Ormuz", a declarat amiralul Habibollah Sayyari, citat de FARS. "Putem impiedica intrarea oricarei unitati navale inamice in zona strategica din Golful Persic, daca este necesar", a mai spus Sayyari, adaugand ca baza este situata in portul Jask din marea Oman.


"Armata avea nevoie de baze noi in marea Oman, data fiind prezenta fortelor exterioare in apele din jurul Iranului ", a adaugat amiralul.


Aproximativ 40% din petrolul mondial tranziteaza stramtoarea Ormuz, care desparte Iranul la nord, de Oman si Emiratele Arabe Unite la sud.


Iranul a avertizat in repetate randuri ca ar putea inchide aceasta stramtoare in cazul unui eventual atac impotriva instalatiilor sale nucleare.


Mai multe tari occidentale, printre care in special Statele Unite, suspecteaza Iranul ca vrea sa obtina bomba atomica, sub acoperirea unui program nuclear civil. Occidentul ii cere Teheranului sa-si suspende programul de imbogatire a uraniului, insa Iranul refuza categoric sa faca acest lucru, sustinand ca obiectivele sale nu sunt militare.


Asemenea Israelului, Statele Unite nu au exclus posibilitatea unor atacuri asupra Iranului.