Iranul isi face scut antiracheta: A copiat tehnologia sol-aer primita de la Moscova

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 18:10
3190 citiri
Iranul isi face scut antiracheta: A copiat tehnologia sol-aer primita de la Moscova
Foto: Wikimedia

Presa rusa anunta ca Teheranul intentioneaza sa construiasca pana in 2017 un sistem de aparare antiracheta bazat pe copierea tehnologiile militare cumparate recent din Rusia.

In luna aprilie, industria de aparare iraniana avea gata racheta Bavar 373, o versiune proprie a rachetelor S-300 pe care Teheranul le-a achizitionat din Rusia in ultimii ani, anunta agentia moscovita Sputnik.

Vreme de 5 ani, vanzarile de armament rusesc catre Iran au fost supuse sanctiunilor internationale, lucru care i-a facut pe oficialii de la Teheran sa copieze tehnica existenta pe sistemele deja primite si sa o transpuna intr-un model propriu.

Abia in primavara acestui an, Rusia a reluat exportul sistemelor S-300 catre Iran pentru a dota partenerul din Orientul Mijlociu cu modele imbunatatite, capabile sa faca fata unui atac cu rachete balistice.

Moscova a declarat ca demararea discutiilor preliminare in procesul de semnare a acordului nuclear cu Iranul anuleaza sanctiunile impuse Teheranului.

S-300 este un sistem de rachete sol-aer cu raza lunga de actiune indreptat asupra tintelor aeriene si rachetelor de croaziera. Ulterior, inginerii rusi au adus modificari sistemului, astfel incat acesta poate fi folosit si in doborarea rachetelor balistice.

Conform unor surse apropiate de cercurile puterii de la Teheran, prima baterie de rachete Bavar 373 ar trebui sa intre in dotarea armatei iraniene incepand cu luna martie a anului 2017.

In cadrul ultimei sale vizite la Moscova, ministrul Apararii de la Teheran, Hossein Dehghan, a facut apel catre Rusia, India si China pentru constituirea unei aliante menite a se opune expansiunii NATO in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arme Iran, #export arme Rusia, #rachete antiaeriene Iran , #Iran