Iranul vrea sa creasca productia de uraniu imbogatit pana la 5%

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 09:33
1379 citiri
Iranul vrea sa creasca productia de uraniu imbogatit pana la 5%

Iranul intentioneaza sa-si creasca productia de uraniu imbogatit pana la 5%, dupa acordul interimar incheiat cu cele sase mari puteri asupra programului sau nuclear, a declarat Ali Akbar Salehi, seful Organizatiei iraniene pentru energie atomica, relateaza agentia de presa locala Fars, preluata marti de Ria Novosti.

"Productia de uraniu, imbogatit pana la 5%, nu va fi redusa, dimpotriva, aceasta va creste. Noi nu trebuie sa imbogatim uraniul cu 20% in termen de sase luni", a indicat Salehi, la nici doua zile dupa acordul considerat "istoric", menit sa bareze calea Iranului spre dotarea cu bomba atomica.

In conformitate cu acordul incheiat duminica la Geneva, Teheranul se angajeaza sa lase sub forma de oxid jumatate din uraniul imbogatit cu 20% de care dispune, in calitate de combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran. Iar restul ar urma sa fie diluat pana la 5%. In plus, prin respectiva intelegere cu tarile membre ale Grupului 5+1 (China, SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia, plus Germania), Iranul se angajeaza sa renunte la imbogatirea uraniului cu mai mult de 5%.

In declaratia sa, Salehi a subliniat ca Iranul nu a pierdut nimic prin semnarea acordului de la Geneva, in schimb sistemul de sanctiuni impotriva sa a fost "zdruncinat". El a evidentiat ca Iranul a fost de acord doar sa suspende imbogatirea uraniului cu pana la 20%.

"Este asemanator cu un robinet pe care l-am inchis. Daca ei (occidentalii) nu-si vor indeplini obligatiile, noi vom redeschide robinetul", a avertizat oficialul iranian, citat de Ria Novosti.

Dupa cum declarase anterior ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, textul de la Geneva contine o "referire clara, potrivit careia imbogatirea (uraniului) va continua".

Un prim acord, de etapa, intre Iran si marile puteri a fost semnat duminica la Geneva in urma unor negocieri intense. Documentul este considerat o "prima etapa importanta" in calea impiedicarii Teheranului de a obtine acces la arma nucleara.

#produc ie uraniu, #uraniu imboga it Iran, #crestere produc ie uraniu , #Iran