Ministrii de externe ai UE sunt ingrijorati de programul nuclear al Iran

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 11:52
1203 citiri
Ministrii de externe ai UE sunt ingrijorati de programul nuclear al Iran

Ministrii de externe din Uniunea Europeana isi vor exprima "ingrijorarea majora" in legatura cu ceea ce a fost descoperit de raportul AIEA in Iran, a declarat, luni, la Bruxelles, sefa diplomatiei europene Catherine Ashton la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a exprimat "serioase ingrijorari" in ceea ce priveste programul nuclear iranian, bazandu-se pe informatii "credibile" conform carora Teheranul lucreaza la fabricarea armei atomice, se arata intr-un raport dat publicitatii saptamana trecuta.

"Cred ca exista o ingrijorare majora care va fi exprimata astazi in legatura cu ce a fost descoperit de raportul AIEA (...) Va fi exprimata o ingrijorare reala. Trebuie sa decidem ce este nevoie sa facem pentru a transmite clar ca acest lucru (n.r. - obiectivul militar al programului nuclear iranian) este total inacceptabil", a afirmat Ashton, care a adaugat ca ministrii de externe "vor avea sansa sa analizeze cu atentie un raspuns la raportul AIEA".

In ceea ce priveste situatia din Siria, Catherine Ashton a subliniat nevoia unei cooperari stranse cu Liga Araba "pentru a incerca sa obtinem o rezolutie".

"Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a fost in contact cu secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, pentru a-i cere ajutor si consiliere in legatura cu ce se poate face pentru a-i proteja pe civili. Este important sa lucram impreuna indeaproape pentru a gasi cai de a sprijini ONG-urile de la fata locului", a mai spus sefa diplomatiei europene, care a precizat ca UE urmareste "cu atentie" situatia din Siria.

Siria a fost exclusa din Liga Araba, dupa ce a fost ceruta si retragerea ambasadorilor statelor arabe acreditati la Damasc, precum si instituirea de sanctiuni impotriva acestei tari.

#Ashton program nuclear iranian, #raport AIEA program nuclear , #Iran