SUA ar putea sanctiona companiile din consortiul Nabucco

Luni, 06 Iulie 2009, ora 13:28
1234 citiri
SUA ar putea sanctiona companiile din consortiul Nabucco

Directorul consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek, a declarat ca are in vedere Georgia si Iran ca surse de gaz, dar Statele Unite, care se opun colaborarii cu Teheranul, ar putea penaliza companiile implicate in proiect prin legea sanctiunilor pentru Iran, scrie The Washington Times, citat de NewsIn.

Nesiguranta alimentarii cu gaz din Asia Centrala si Irak face ca Nabucco, conducta sustinuta de liderii Uniunii Europene, sa aiba tot mai mare nevoie de Iran ca posibila sursa pentru a reduce dependenta energetica a Europei de Rusia.

Reinhard Mitschek, directorul consortiului Nabucco Gas Pipeline International, a confirmat intr-un interviu telefonic pentru The Washington Times ca are in vedere doua conducte pentru a alimenta conducta europeana - una din Georgia, iar cealalta din Iran.

Astfel, este posibil ca Nabucco sa transporte gaz iranian catre consumatorii europeni.

"Pentru o mai mare securitate a furnizarii de gaz, orice actor de pe piata - fie ca este un producator, un operator al sistemului de transmisie, un intermediar sau un agent de vanzari - isi doreste sa isi diversifice portofoliul de gaz.

Este exact ceea ce facem noi", a declarat Mitschek. Mitschek a subliniat ca rolul Nabucco este sa transporte gazul, iar o eventuala decizie privind achizitionarea de gaz din Iran trebuie sa fie luata de cumparatorii europeni.

Statele Unite si-au exprimat in repetate randuri opozitia fata de implicarea Iranului, dar nicio companie americana nu face parte din proiect.

Totusi, SUA ar putea penaliza companiile implicate in Nabucco prin legea americana a sanctiunilor pentru Iran.

In ultimele saptamani, Iranul a generat critici aspre din partea natiunilor occidentale ca urmare a interventiilor violente impotriva protestelor care contestau rezultatele la alegerile prezindentiale din 12 iunie.

Ariel Cohen, expert al Heritage Foundation din Washington, a declarat ca implicarea Iranului ar putea periclita securitatea energetica a Europei. "Riscul politic ar fi mult mai crescut daca ruta conductei ar trece prin Iran.

Nu ar fi deloc indicat, pentru ca atunci intreg proiectul devine prizonier al regimului din Teheran", a spus el. Pe de alta parte, dependenta Uniunii Europene de gazul rusesc nu a fost nici acesta lipsit de risc.

Disputele dintre Rusia si Ucraina privind pretul gazului au blocat alimentarea cu gaz a Europei timp de cateva saptamani in fiecare iarna din 2006, obligand UE sa gaseasca alternative.

In ianuarie, Comisia Europeana s-a angajat sa asigure 250 de milioane de euro pentru noul proiect de conducta.

Proiectul Nabucco, in valoare de 11,1 miliarde de dolari, urmeaza sa treaca prin Europa Centrala, Balcani si Turcia si ar trebui sa aduca gaz catre Europa din tarile Asiei Centrale, daca va fi construit pana in 2014.

Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia - tarile prin care conducta ar urma sa treaca - vor semna saptamana viitoare un acord la Ankara, capitala Turciei, pentru a pune la punct un cadru legal destinat alocarii volumului de gaz fiecarei tari.

Semnarea unui astfel de document a fost amanata de mai multe ori.

Initial, pentru Nabucco se prevedea extragerea gazului din Irak, Azerbaidjan si alte surse din Asia Centrala, dar nu exista inca un angajament ferm cu acesti furnizori.

Marea parte a gazului natural azer ajunge in Turcia, lasand un volum foarte mic pentru Europa.

Mai mult, Rusia, a carei conducta South Stream ar urma sa deserveasca, in general, cam aceeasi piata ca si Nabucco, a incheiat deja o serie de acorduri in Asia Centrala in vederea achizitionarii de gaz, intr-un aparent efort de a scurtcircuita Nabucco.

Acordul de 8 miliarde de dolari pe care consortiul Nabucco l-a semnat cu kurzii din nordul Irakului, care ar fi asigurat resurse suficiente, a fost respins prin veto de ministrul irakian al energiei, care a motivat ca, prin Constitutie, kurzii nu au voie sa negocieze acorduri energetice independente.

Acordul atrasese critici semnificative din partea Turciei, care are partea sa de separatisti kurzi si se teme ca veniturile din energie ar alimenta aspiratiile kurzilor irakieni pentru un stat independent.

Oficiali rusi au declarat ca, pentru ca Nabucco sa fie viabil, atunci va avea nevoie de gazul iranian.

Numerosi experti occidentali au pus la indoiala capacitatea conductei de a asigura un volum suficient de gaz fara Iran.

"In mod clar au nevoie de mai multe surse", a declarat Mamuka Tsereteli, un specialist in politici eurastiatice si energetice al Universitatii americane din Washington.

Nabucco mai are de suferit, in opinia lui Tsereteli, si de pe urma faptului ca niciun actor major nu isi asuma rolul de a incheia acorduri de furnizare.

"Problema esentiala pentru Nabucco a fost intotdeauna sa aiba cumparatori si furnizori ferm angajati", a mai spus expertul. Cu toate acestea, oficialii din tarile implicate sunt optimisti.

"Eu cred ca probabilitatea ca Nabucco sa se realizeze creste, nu scade", a declarat Temuri Iakobasvili, directorul executiv al Fundatiei georgiene pentru studii strategice si internationale, un think-tank din Tbilisi.

Iakobasvili este si consilier al ministrului georgian pentru reintegrare. "Nu avem nicio indoiala ca Rusia incearca sa submineze proiectul Nabucco.

Avand in vedere presiunile politice si economice si cu o tara ca Rusia asa de agresiva, tarile ar trebui sa fie in alerta", a avertizat expertul georgian.

Anul trecut, violentele dintre Rusia si Georgia au dus la recunoasterea, de catre Moscova, a celor doua regiuni separatiste din Caucaz, Abhazia si Osetia de Sud.

Daca Nabucco nu va fi implementat, Uniunea Europeana mai are o alternativa - White Stream, care acum aduna fonduri pentru stadiul al doilea al studiilor de fezabilitate.

White Stream ar urma sa porneasca din Azerbaidjan catre Georgia, apoi sa treaca pe sub Marea Neagra catre Europa Centrala, prin Romania si Ucraina.

Acest proiect nu implica Iranul, dar, cu toate ca guvernele Geogiei si al Ucrainei au facut lobby puternic pentru investitii in White Stream, expertii sunt sceptici in privinta proiectului.

Expertul de la Heritage Foundation, Ariel Cohen, sustine ca White Stream nu este nimic altceva decat "un proiect de test pentru a grabi Nabucco".

Un alt motiv pentru care Europa este motivata sa realizeze Nabucco sunt angajamentele luate privind reducerea emisiilor cu efect de sera in urmatoarele doua decenii.

"Reducerile de emisii nu vor avea loc daca carbunele nu este inlocuit cu gazul natural. Nevoile noastre nu pot fi asigurate numai prin energie regenerabila", a conchis Cohen. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii, #consortiu, #fonduri, #nabucco, #proiect , #Iran