Terorismul financiar, vinovat de recesiunea mondiala?

Sambata, 05 Martie 2011, ora 23:47
2260 citiri
Terorismul financiar, vinovat de recesiunea mondiala?

Teroristii sau unele state ostile au contribuit semnificativ la criza financiara izbucnita in 2008, folosind vulnerabilitatile sistemului financiar american, potrivit unui raport al Pentagonului.

In raportul "Razboiul Economic: Riscuri si raspunsuri", scris de analistul financiar Kevin D. Freeman si obtinut de The Washington Times, se arata ca a existat un "atac in trei faze" asupra economiei Statelor Unite.

Printre suspecti se numara mai multe state din Orientul Mijlociu, teroristii islamisti, membri ostili din armata chineza sau grupuri de crima organizata si guverne din Rusia, Venezuela sau Iran. De altfel, oficiali din armata chineza au sugerat, in discursuri publice, faptul ca ar trebui folosit razboiul economic impotriva Statelor Unite.

"Noul camp de lupta este economia. Cheltuim sute de miliarde de dolari pe noi arme, in fiecare an. Totusi, sume relativ mici de bani sunt utilizate pentru sisteme de protejare a pietelor financiare, care pot suferi pierderi de trilioane de dolari din cauza atacurilor", a declarat Freeman.

Acesta crede ca exista doua amenintari strategice, la adresa economiei SUA si, implicit, a celei mondiale: membrii radicali ai Jihadului si chinezii, acestia avand cea mai buna pozitie sa duca o batalie la nivel economic.

Printre "suspecti" in raport sunt trecuti si sustinatorii legii islamiste, care au facut declaratii publice impotriva capitalismului, pentru a promova ceea ce ei numesc "superioritatea Islamului".

A treia faza a atacului, in plina desfasurare?

Potrivit raportului, primele doua faze ale atacului impotriva economiei SUA s-au derulat in perioada 2007 - 2009, iar, pe baza activitatii economice actuale, se pare ca faza a treia ar putea incepe in orice moment.

Astfel, prima faza a inceput cu majorarea preturilor la petrol, din cauza speculatorilor, intre 2007 si jumatatea anului 2008, care a coincis cu spargerea bulei imobiliare.

In a doua faza, s-a prabusit piata de capital, din cauza unor atacuri ale unor "surse neidentificate" asupra bancilor Bearn Stearns, Lehman Brothers si altele. "Acest lucru a produs o prabusire a pietei creditarii si a dat nastere recesiunii globale", spune Freeman.

A treia faza, potrivit analistului, este principala sursa de vulnerabilitati in sistemul economic.

"Am acumulat mari datorii publice, avand in vedere ca Guvernul era singurul care mai putea accesa pietele financiare la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009", a spus Freeman, adaugand ca statutul dolarului ca moneda de referinta este pus in pericol. "Este finalul jocului, daca scopul este sa fie distrusa America", a mai spus el.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#terorism, #recesiune mondiala, #criza financiara , #Iran