UE: Embargou petrolier fara precedent impotriva Iranului

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:09
1529 citiri
UE: Embargou petrolier fara precedent impotriva Iranului

Statele Uniunii Europene au decis luni sa impuna un embargou petrolier gradual, fara precedent, impotriva Iranului si sa sanctioneze banca centrala din aceasta tara pentru finantarea controversatului program nuclear iranian.

UE a decis interzicerea imediata a tuturor noilor contracte cu Iranul in sectorul petrolier. Anularea contractelor existente va avea loc treptat, pana la 1 iulie, pentru a permite tarilor dependente de petrolul iranian sa se reorienteze.

Iranul vinde in statele UE circa 20% din petrolul produs, mai ales in Italia, Spania si Grecia.

In cazul Spaniei, renuntarea la o cantitate de petrol echivalenta cu 12% din consum reprezinta "un sacrificiu foarte important", a declarat ministrul de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo, cu ocazia unei reuniuni cu omologii sai din Uniune, la care s-a decis embargoul.

Margallo a dat insa asigurari ca vor fi gasite alternative.

Alte tari producatoare de petrol, in special din Golful Persic, au promis sa compenseze livrarile Iranului

Decizia a fost dificila si in cazul Greciei, care importa din Iran 30% din necesarul de petrol.

Grecia, afectata grav de criza datoriilor suverane, beneficia de conditii avantajoase din partea Iranului, iar autoritatile se tem ca noii furnizori ii vor cere garantii financiare dificil de acordat.

Autoritatile de la Atena au renuntat la obiectii in schimbul promisiunii ca partenerii europeni sa discute problema tarilor dependente de petrolul iranian cel tarziu pana in aprilie.

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a avertizat ca pentru unele tari din UE ar putea creste dificultatile legate de conditiile de aprovizionare cu petrol.

Aceste sanctiuni fara precedent au rolul "de a determina Iranul sa ia in serios solicitarile de a veni la masa negocierilor" in privinta programului sau nuclear, a declarat seful diplomatiei europene, Catherine Ashton.

Decizia UE va influenta actiunile altor state cu privire la Iran

Agentia internationala pentru energie atomica si statele occidentale suspecteaza ca autoritatile de la Teheran vor sa produca armament nuclear sub acoperirea unor activitati civile.

Statele Unite au decis deja la sfarsitul lunii decembrie sa inghete activele institutiilor financiare straine care colaboreaza cu banca centrala iraniana in domeniul petrolului.

Cea mai mare parte a vanzarilor de petrol ale Iranului au loc in Asia, unde europenii si americanii incearca sa convinga state precum India sa isi reduca importurile.

Decizia UE va influenta actiunile a numeroase alte natiuni, a estimat ministrul britanic de Externe, William Hague.

Masura a fost salutata de Israel, dar criticata de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru care "sanctiunile unilaterale nu pot face lucrurile sa avanseze".

In Iran, primele reactii au incercat sa minimalizeze impactul deciziei UE

"Sanctiunile impotriva exporturilor petroliere ale Iranului servesc doar politicienilor americani si europeni pentru a face propaganda, dar nu au efect asupra economiei iraniene", a afirmat Ali Adiani, membru al comisiei pentru energie din Parlamentul de la Teheran.

Pe langa embargoul petrolier, UE a inghetat luni activele bancii centrale iraniene si a interzis partial tranzactiile cu aceasta institutie.

UE a inghetat anterior activele a 433 de companii si 113 persoane, la care se adauga acum alte opt companii, intre care banca iraniana Tejarat, cu filiale in Marea Britanie, Franta si Germania, si alte trei persoane.

UE a extins totodata o interdictie de investitii in industria petrochimica si a suspendat vanzarile de aur si alte metale pretioase si diamante catre Iran.

#embargou petrolier, #UE embargou Iran, #petrol iran, #embargou Iran , #Iran