Baze de impozitare transfrontaliere comune "in 5 ani"

Marti, 28 Noiembrie 2006, ora 08:36
1096 citiri

Laszlo Kovacs, comisarul UE responsabil pentru proiectarea noului sistem declara ca in cinci ani companiile europene ar putea opera si peste granitele UE folosind o baza de impozitare comuna.Laszlo Kovacs, comisarul UE pentru Impozite, le va comunica maine ministrilor de finante ca expertii au facut progrese la ambitiosul proiect, care are ca scop reducerea complexitatii si costurilor unei afaceri care se supune mai multor sisteme fiscale. Intr-un interviu pentru Financial Times, Kovacs a declarat ca spera ca la inceputul anului 2008 sa aiba pregatita o propunere legislativa care ar putea fi pusa in aplicare cel mai devreme la inceputul lui 2011, daca va avea sustinerea statelor membre.

Germania, care va prelua in ianuarie presedintia UE, este unul dintre principalii sustinatori ai proiectului - care are ca scop crearea unei baze comune pentru impozitarea profiturilor corporative - si a promis sa ii acorde un sprijin suplimentar.

Totusi, anumite state, printre care si Marea Britanie si Irlanda, vor alege probabil sa nu faca parte din acest sistem pe motiv ca incalca suveranitatea nationala.

Alte jurisdictii cu rate scazute de impozitare, cum sunt Estonia si Slovacia, ar putea si ele decide sa se mentina in afara sistemului, de teama ca introducerea unei baze comune UE de impozitare ar putea reprezenta "un Cal Troian" pentru actiunile de stabilire a ratelor minime comune de impozitare.

Potrivit domnului Kovacs, Comisia Europeana se opune in continuare armonizarii ratelor de impozitare UE si considera ca noul sistem va face mai transparenta si mai eficienta competitia fiscala dintre state.

Comisarul ungar afirma ca 18 din cei 25 de membri UE au dat semne de sustinere entuziasta sau "precauta" a proiectului; la acestia se adauga Bulgaria si Romania, care vor adera la 1 ianuarie.

Daca unii membri UE se hotarasc sa ramana in afara initiativei, restul pot continua sub un mecanism de "cooperare sporita", creand un nucleu de state cu un sistem comun pentru cooperare fiscala.

Un aspect esential stabilit de domnul Kovacs este acela ca baza comuna de impozitare nu va fi aplicata companiilor mici care functioneaza local si care doresc poate sa continue cu sistemul fiscal national. "Companiile care nu doresc sa faca afaceri in celelalte state membre pot functiona in continuare cu baza nationala de impozitare," a declarat acesta. Oficialii acestuia sunt de parere ca in timp ar putea fi posibila o conversie deplina la un model unitar UE.

Printre multiplele complexitati implicate in proiectarea unui nou model fiscal transfrontalier se numara si problema calcularii transfrontaliere a pierderilor si alocarea chitantelor pentru impozitul corporativ intre statele unde functioneaza compania.

Charlie McCreevy, comisarul irlandez UE pentru piata interna, a declarat ca dupa parerea sa, problemele tehnice sunt atat de mari incat "nu ne-ar ajunge o viata" sa le rezolvam.

Cu toate acestea, diplomatii UE afirma ca munca la nivelul expertilor, desi extrem de dificila, avanseaza. Cu toate ca Marea Britanie nu va face parte - cel putin initial - din noua schema, aceasta se numara printre tarile care trimit experti pe probleme fiscale pentru a ajuta la munca tehnica.

George Parke, Traducerea: Alina Negrea

Rador