BCE ar putea cumpara titluri de stat italiene si spaniole

Sambata, 06 August 2011, ora 12:59
1605 citiri
BCE ar putea cumpara titluri de stat italiene si spaniole

Banca Centrala Europeana (BCE) este dispusa sa achizitioneze titluri de stat emise de catre Italia si Spania, desi nu a facut un angajament ferm in acest sens, potrivit unor surse apropiate acestui subiect, citate de editia online a publicatiei Wall Street Journal.

Cumpararea de obligatiuni ale celor doua tari, care emit anual, impreuna, titluri in valoare de aproximativ 600 miliarde de euro, ar fi un pas important pentru BCE.

Pana in aceasta saptamana, banca centrala a cumparat obligatiuni de stat grecesti, portugheze si irlandeze in valoare de mai putin de 80 de miliarde de euro.

Decizia de joi a BCE de a reincepe, dupa o pauza de patru luni, achizitiile de obligatiuni irlandeze si portugheze a intalnit opozitia a cel putin trei membri dintre cei 23 ai consiliului de conducere al bancii, inclusiv a sefului bancii centrale a Germaniei.

Analistii citati de wsj.com considera ca programul de achizitii este necesar pentru a evita extinderea in Spania si Italia a crizei datoriilor, izbucnita cu aproape doi ani in urma in Grecia.

Potrivit acelorasi surse, BCE a cerut celor doua tari sa accelereze ritmul reformelor economice si al masurilor de austeritate fiscala, desi adoptarea acestora nu garanteaza demararea automata a programului de achizitii de titluri de stat.

"BCE este gata de eforturi majore pentru a salva situatia, dar tarile trebuie sa faca mai intai tot ce este necesar, atlfel ar fi ca si cand torni apa intr-o galeata gaurita", a spus seful bancii centrale a Belgiei, Luc Coene, intr-o interventie la un post de radio belgian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bce, #titluri de stat italiene, #titluri stat spaniole , #Irlanda