BCE ar putea majora rata dobanzii de referinta

Miercuri, 09 Mai 2007, ora 10:55
947 citiri

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a semnalat la Dublin, posibilitatea majorarii ratei dobanzii de referinta, in iunie, la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, de la 3,75 de procente cat este in prezent, punand astfel frane avantului imobiliar al Irlandei.

Trichet isi va arata intentia de a majora rata la intrunirea din 4 iunie, conform estimarii a 22 de analisti economici chestionati de Bloomberg News. Anuntul ar putea veni dupa intrunirea consiliului de politica monetara de miercuri in cadrul careia este cel mai probabil ca rata sa fie mentinuta la 3,75 procente, adauga analistii chestionati.

Banca a pastrat rata dobanzii de referinta la doua procente, cel mai redus nivel in 60 de ani, din iunie 2003 pana in decembrie 2005.

'Cele doua procente ale ratei au dat un stimul puternic afluxului de numerar din sectorul imobiliar din Irlanda si Spania. Acum, acest proces urmeaza a se inversa', a estimat economistul sef la Barclays Capital din Londra, Julian Callow.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)