Criza zonei euro devine complicata

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 11:25
1077 citiri
Criza zonei euro devine complicata

Germania si Franta au trasat o strategie prin care fondurile necesare unor state cu probleme - cum a fost cazul recent al Irlandei - sa poate fi utilizate prin proceduri mai rapide, in principal prin obligarea investitorilor privati in titluri de stat sa-si asume o parte din risc.

Efectul contrar al acestei facilitari a modalitatii de sprijin ar putea avea ca efect inrautatirea situatiei pentru tari precum Portugalia sau Spania, de vreme ce marile economii ale zonei euro spun, practic, ca nu mai sunt la fel de dispuse sa isi asume riscul integral pentru economiile slabe ale Uniunii, informeaza The Guardian.

Daca trebuie sa-si asume o parte considerabila din risc, investitorii in titluri de stat s-ar putea gandi de doua ori inainte sa investeasca in Portugalia, chiar cu doi ani inainte ca refroma sa fie implementata - ar urma sa intre in vigoare de la mijlocul anului 2013 - si chiar la dobanzile actuale de 7 procente.

Efectul pozitiv al acestei masuri este faptul ca investitorii in bonduri nu vor mai considera ca sunt complet protejati in momentul in care acorda un imprumut unui stat din zona euro, in conditiile in care desi protecta era integrala, dobanzile la care acordau aceste imprumuturi variau de la stat la stat. Intr-o prima faza, totusi, dobanzile erau foarte apropiate in ciuda faptului ca erau diferente considerabile intre stabilitatea economiilor din zona euro.

Citeste articolul pe Ziare.com.

#criza, #zona, #euro, #irlanda, #strategie, #fonduri , #Irlanda