Irlanda a iesit din recesiune in trimestrul doi din 2013

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 17:00
1327 citiri
Irlanda a iesit din recesiune in trimestrul doi din 2013

Irlanda a iesit in recesiune, economia inregistrand o crestere de 0,4% in trimestrul doi din 2013, sub estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de cel putin 0,8%, transmite BBC.

Pentru acest an, Guvernul de la Dublin estimeaza ca Produsul Intern Brut al Irlandei va inregistra o expansiune de 1,3%.

In perioada aprilie-iunie 2013, exporturile au crescut cu 4,3%, in timp ce cheltuielile de consum au inregistrat un avans de doar 0,7%.

Salvata de UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani.

Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala. Dar Irlanda are unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor.

#recesiune Irlanda, #crestere economica Irlanda, #criza economica Irlanda , #Irlanda