Irlanda va aboli Double Irish, controversata schema de evitare a platii taxelor

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 08:45
2157 citiri
Irlanda va aboli Double Irish, controversata schema de evitare a platii taxelor

Ministrul irlandez de Finante, Michael Noonan, a anuntat marti ca va aboli controversata schema de evitare a platii taxelor "Double Irish", transmite BBC.

Aceasta a permis unor mari firme multinationale, cum ar fi Facebook, Google si LinkedIn, sa-si mute legal profitul imens din Irlanda in tari considerate paradisuri fiscale.

Schema de taxare nu va mai fi accesibila noilor solicitanti din 2015 si va fi retrasa pana in 2020, a anuntat Michael Noonan in Parlamentul de la Dublin, cu prilejul prezentarii bugetului pe 2015. 'Double Irish' exploateaza diferentele internationale in reglementarile privind rezidenta fiscala a companiilor.

In viitor, toate companiile inregistrate in Irlanda trebuie sa aiba rezidenta fiscala in aceasta tara, a declarat ministrul irlandez de Finante. Acesta a adaugat ca taxa pe companii, de 12%, una dintre cele mai reduse din Europa, nu va fi modificata. Mentinerea acestei taxe a ajutat Irlanda sa atraga companii cum ar fi LinkedIn si Airbnb Inc si sa-si pastreze economia pe linia de plutire dupa colapsul imobiliar.

Ce permite mecanismul 'Double Irish'

Mecanismul 'Double Irish' permite companiilor sa colecteze profiturile prin subsidiarele lor irlandeze - deseori cu operatiuni reale si angajati in tara. Acele unitati expediaza acele profituri prin redevente si alte plati catre o a doua subsidiara irlandeza, cu sediul intr-un paradis fiscal, cum ar fi Bermude, Grand Cayman sau Isle of Man.

Luna trecuta, publicatia americana 'Wall Street Journal'a anuntat ca Apple ar putea fi acuzat de Comisia Europeana ca a beneficiat de ajutoare de stat ilegale din partea Irlandei, potrivit concluziilor preliminare ale anchetei derulate de Executivul comunitar asupra practicilor agresive ale anumitor companii multinationale.

Ancheta Comisiei Europene vizeaza doua acorduri fiscale incheiate intre grupul american si autoritatile irlandeze, datand din 1991 si 2007, si care pot fi catalogate drept ajutoare de stat ilegale. Si publicatia britanica 'Financial Times' sustine ca Apple a incheiat mai multe acorduri secrete cu autoritatile irlandeze care permit companiei americane sa plateasca taxe mai mici de 2%.

Ce sustine Apple

Insa Apple, care opereaza in Irlanda inca din anii 1980, sustine ca acordurile sale cu Irlanda nu au incalcat nicio lege. 'Nu a existat niciun acord special, nu a existat niciodata ceea ce ar putea fi considerat drept ajutor de stat', sustine directorul financiar de la Apple, Luca Maestri.

Desi decomandata Executivul comunitar nu are o estimare cu privire la sprijinul de stat ilegal de care a beneficiat Apple, se estimeaza ca acesta ar putea sa se ridice la mai multe miliarde de euro.

Irlanda a finalizat cu succes, in decembrie 2013, programul de asistenta financiara internationala, indeplinind toate tintele fiscale stabilite cu reprezentantii Uniunii Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International. In ianuarie, Irlanda a revenit furtunos pe pietele financiare, inregistrand o cerere record pentru prima emisiune de obligatiuni, dupa iesirea din programul de asistenta financiara. Investitorii au facut oferte de peste 14 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) pentru obligatiunile guvernamentale pe zece ani, de aproximativ trei ori mai mult decat valoarea bondurilor, de 3,75 miliarde de euro.

Guvernul de la Dublin a imbunatatit estimarea de crestere a economiei in 2015 de la 3,6% la 3,9% si se asteapta la scaderea deficitului bugetar la 2,7% din PIB anul viitor, sub tinta stabilita cu UE, de 2,9% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#irlanda facilitati, #Double Irish, #irlanda evitare taxe , #Irlanda