Irlandezii renunta la maruntis: Costa mai mult sa il producem!

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 17:14
5609 citiri
Irlandezii renunta la maruntis: Costa mai mult sa il producem!
Foto: Pixabay

La sfarsitul acestei luni, monedele de 1 si 2 eurocenti din Iralnda nu vor mai avea decat valoare numismatica. Irlandezii devin astfel a saptea tara europeana, dupa Belgia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda si Ungaria care renunta la cele mai mici subunitati monetare.

Banca Irlandei a anuntat ca toate tranzactiile in numerar vor fi rotunjite in limita a 5 eurocenti pentru a permite eliminarea de pe piata a maruntisului, relateaza ziarul The Telegraph.

Mai scump decat valoarea sa

Decizia oficialilor din banca centrala a Irlandei este legata de costurile mari pe care le presupunea emiterea unor noi monede cu valoare redusa.

Astfel, pentru o moneda de 1 eurocent se cheltuiau 1,65 eurocenti, in vreme ce costul pentru producerea unei monede de 2 eurocenti se ridica la 1,94 eurocenti.

Oficialii Bancii centrale estimeaza ca intre 2001 si 2012, institutia a cheltuit cu 30 de milioane de euro mai mult pentru a pune in circulatie maruntisul de pe piata interna.

Pe viitor, moneda de 5 eurocenti va fi cea mai mica subunitate a monedei euro din Irlanda.

Pret rotunjit

Miscarea era de anticipat si a fost recomandata si de ministrul de Finante al Irlandei, Michael Noonan, in urma unui experiment desfasurat acum 2 ani in comitatul Wexford, cand 85% dintre clienti si comercianti s-au declarat in favoarea rotunjirii preturilor.

Atentie insa, irlandezii sunt mai degraba decisi sa rotunjeasca nota totala decat orice produs individual, astfel incat o factura de 10,21 sau 10,22 euro se va transforma automat intr-o nota de plata de 10,20 euro, iar una de 10,23 euro va fi dusa spre 10,25 euro.

"Avem experienta si suntem buni in a face astfel de schimbari. Noi am trecut la euro inaintea altor tari, iar indiciile de pana acum ne arata ca atat consumatorii, cat si comerciantii se declara multumiti cu aceasta decizie", sustine Ronnie O'Toole, reprezentantul bancii centrale.

#moneda euro Irlanda, #costuri moneda Irlanda, #subunitati monetare, #pret rotunjit , #Irlanda