Parlamentul European a adoptat pachetul de reforme privind sistemul de supraveghere financiara

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 01:19
1060 citiri
Parlamentul European a adoptat pachetul de reforme privind sistemul de supraveghere financiara

Parlamentul European a adoptat miercuri pachetul de reforme privind sistemul de supraveghere financiara, prin care vor fi create trei noi autoritati europene de supraveghere, precum si Consiliul european pentru riscuri sistemice, cu rol de avertizare la acumularea de riscuri in economia europeana, potrivit Newsin. 

Astfel, potrivit unui comunicat emis miercuri de Parlamentul European, vor fi create trei noi autoritati europene de supraveghere (AES), care vor inlocui actualele comitete de supraveghere.

Competentele lor vor fi mult mai importante decat natura consultativa a actualului sistem si este posibil ca acestea sa dispuna in viitor de prerogative suplimentare, datorita clauzei de revizuire.

De asemenea, va fi creat Consiliul european pentru riscuri sistemice (ESRB), pentru a monitoriza si a avertiza cu privire la acumularea de riscuri in economia europeana.

"Acest nou sistem va trebui sa ofere o mai buna protectie in fata unor cazuri similare, precum cel al bancii belgiene Fortis, interdictia "vanzarii in lipsa fara prevalidare" ("naked short-selling") din Germania, pierderile persoanelor care detineau asigurari de viata in Marea Britanie, Irlanda si Germania din cauza falimentului companiei Equitable Life.

In acelasi timp, noile reglementari ar trebui sa consolideze piata unica a serviciilor financiare si sa ofere o mai buna protectie a investitorilor", se arata in comunicat.

Acordul final la care s-a ajuns a transformat natura consultativa a comitetelor in autoritati care dispun de competente de control veritabile. Autoritatea europeana de supraveghere va avea noi competente pentru solutionarea litigiilor dintre autoritatile nationale de supraveghere si pentru interzicerea temporara a produselor si activitatilor financiare considerate a fi riscante.

Daca autoritatile nationale nu isi indeplinesc obligatiile de a actiona, autoritatile europene pot impune decizii in mod direct institutiilor financiare pentru a garanta respectarea legislatiei europene. Totodata, deputatii europeni au solicitat ca ESRB sa dispuna de competente sporite in vederea asigurarii unei comunicari rapide si clare.

ESRB va dezvolta un set comun de indicatori pentru a permite calificari ("ratings") uniforme ale riscurilor diferitelor institutii financiare transfrontaliere si pentru a identifica tipurile de risc pe care acestea le pot avea.

De asemenea, ESRB va elabora un sistem tip semafor pentru a reflecta diferitele grade de risc. Competentele AES si ale ESRB vor putea creste in timp.

"Deputatii au insistat ca, la fiecare trei ani, Comisia sa raporteze referitor la oportunitatea integrarii supravegherii separate in materie de operatiuni bancare, titluri si asigurari, avantajele de a avea sediile AES intr-un singur oras si la posibilitatea extinderii prerogativelor AES, in special asupra institutiilor financiare cu activitati paneuropene", se mai spune in comunicat. 

#european, #financiara, #parlament, #supraveghere , #Irlanda