Planurile de salvare europene functioneaza. Irlanda ar putea reveni pe pietele de obligatiuni

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 12:05
1437 citiri
Planurile de salvare europene functioneaza. Irlanda ar putea reveni pe pietele de obligatiuni
Foto: Bloomberg

Irlanda va emite "in viitorul apropiat" prima emisiune de obligatiuni pe zece ani de cand a cerut ajutorul FMI si UE in luna noiembrie 2010, devenind astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.

Agentia Nationala de Management al Trezoreriei (NTMA), care a inceput anul trecut vanzarea de obligatiuni pe trei luni, a apreciat noua emisiune de obligatiuni drept principala masura pentru revenirea completa pe pietele financiare. O sursa anonima a declarat ca miercuri ar putea avea loc emisiunea de bonduri cu scadenta in martie 2023, in valoare de minim 2,5 miliarde de euro, transmite Reuters.

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a afirmat saptamana acesta ca Europa ar trebui sa faca tot posibilul pentru a sprijini revenirea Portugaliei si Irlandei pe pietele financiare, sa nu limiteze ajutorul sau doar la extinderea scadentei imprumuturilor acordate celor doua tari.

"Avertizez ca ajutorul nu trebuie sa se limiteze doar la extinderea" scadentei imprumuturilor acordate Portugaliei si Irlandei, pentru a le ajuta sa revina pe pietele de capital, sustine Lagarde, care a efectuat vineri si sambata o vizita la Dublin.

Ministrul olandez de finante, Jeroen Dijsselbloem, care a devenit recent lider al Eurogrupului, a declarat ca Eurogrupul ia in considerare extinderea scadentei imprumuturilor acordate Portugaliei si Irlandei pentru a le ajuta sa revina pe pietele de capital.

"Analizam actualele pachete de asistenta financiara si actualele imprumuturi pentru a acorda mai mult timp", a declarat Dijsselbloem. "Aceasta inseamna mai mult timp pentru achitarea acestora. Aceasta este ceea ce dorim sa facem si reprezinta o tranzitie pentru ca statele sa poata accesa pietele de capital intr-un mod mai putin riscant si gradual", a adaugat el.

Irlanda s-a angajat sa reduca cheltuielile si sa majoreze taxele cel putin pana in 2015, dupa ce a incheiat, in noiembrie 2010, un acord pentru obtinerea unui ajutor international in valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE si FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar.

La acea data, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetara impusa de FMI si Uniunea Europeana care i-au acordat in repetate randuri calificative pozitive pentru programul sau de redresare economica.

Spre deosebire de Grecia si Portugalia, alte doua tari din zona euro aflate sub asistenta financiara, Irlanda a inregistrat din nou crestere economica, desi fragila in continuare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#emisiune obligatiuni Irlanda, #plan salvare Irlanda, #revenire piete financiare Irlanda, #ajutor financiar Irlanda , #Irlanda