Redresarea economica a Irlandei, inca nesigura

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 09:34
2008 citiri
Redresarea economica a Irlandei, inca nesigura
Presedintele FMI intr-o vizita oficiala in Irlanda

Redresarea graduala a Irlandei ramane extrem de nesigura, dar recentele evolutii sprijina capacitatea tarii de a iesi din programul de asistenta financiara conform graficului, la sfarsitul acestui an, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International.

Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program luna trecuta, obtinand cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani.

Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala, transmite Reuters.

Emiterea de obligatiuni pe zece ani, apreciaza FMI, reprezinta un alt pas cheie spre un acces deplin la pietele financiare, dar a avertizat ca perspectivele Irlandei depind de redresarea economiei si de sprijinul suplimentar din partea liderilor europeni pentru atenuarea poverii datoriei tarii.

"Recentele evolutii pozitive de pe pietele financiare si sectorul imobiliar sprijina capacitatea Irlandei de a iesi din programul de asistenta financiara la sfarsitul anului. Totusi, cresterea ar urma sa ramana lenta in 2013, iar perspectivele de redresare graduala pe termen mediu raman extrem de nesigure", se arata in raportul FMI.

Prognozele de crestere economica de 1,1% in 2013 raman in picioare

Institutia si-a mentinut estimarile privind evolutia Irlandei, apreciind ca economia va creste cu 1,1% anul acesta si cu 2,2% in 2014.

Irlanda s-a angajat sa reduca cheltuielile si sa majoreze taxele cel putin pana in 2015, dupa ce a incheiat, in noiembrie 2010, un acord pentru obtinerea unui ajutor international in valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE si FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar.

La acea data, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetara impusa de FMI si Uniunea Europeana care i-au acordat in repetate randuri calificative pozitive pentru programul sau de redresare economica.

Spre deosebire de Grecia si Portugalia, alte doua tari din zona euro aflate sub asistenta financiara, Irlanda a inregistrat din nou crestere economica, desi fragila in continuare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#redresare economica Irlanda, #prognoze FMI Irlanda, #crestere economica Irlanda, #ajutor financiar Irlanda, #obiective economice Irlanda , #Irlanda