Femeile care au revolutionat lumea

Marti, 08 Martie 2011, ora 18:05
3295 citiri
Femeile care au revolutionat lumea

In onoarea Zilei Internationale a femeii, revista Time a realizat un top al femeilor revolutionare din toate timpurile, de la Ioana d’Arc la o mama moderna a trei copiii care a devenit o activista pentru democratie in Yemen.

Tawakul Karman, Yemen

Mama de 32 de ani a trei copii si presedintele unei organizatii care apara drepturile omului si libertatea de exprimare, si-a inceput lupta impotriva presedintelui Ali Abdullah Saleh, care a fost la putere inca din 1978, cu mult timp inainte de protestele din Tunisia.

Karman a protestat in fata universitatii Sana in fiecare zi de marti din 2007 pana in prezent.

A fost arestata de cateva ori, inclusiv in momentul in care au inceput protestele din Yemen.

Presedintele Saleh a declarat ca va demisiona dupa incheierea mandatului in 2013, insa in data de 4 martie a respins planul de tranzitie spre democratie. Locuitorii din Yemen, in frunte cu Karman, vor schimbarea acum.

In februarie, Karman a declarat pentru Time: “Oamenii vor sa cada regimul acum”.

Phoolan Devi, India

Poate parea ciudat insa unul din cei mai mari banditi ai istoriei a fost o femeie din India.

Aceasta a trecut de partea celalata a legii devenind "Regina Banditilor", ramanand pana astazi in istorie cu acest nume.

Impreuna cu o banda de "haiduci", Regina banditilor a inceput sa-i jefuiasca pe cei bogati, sa-i rapeasca si sa-i santajeze.

De asemenea, aceasta a omorat in chinuri groaznice 23 de barbati care o abuzasera in trecut.

In final, s-a predat, in 1983, dupa ce majoritatea "haiducilor" sai au fost ucisi. A ramas in inchisoare timp de 11 ani, iar dupa eliberare a fost aleasa in parlamentul indian, continuandu-si lupta pe cai politice si diplomatice.

Angela Davis, SUA

Pana la varsta de 26 de ani, Angela Davis fusese savant, activist politic si unul din cei mai doriti fugari de pe lista FBI-ului.

Sustinatoare a partidului Black Panther, Davis a fost acuzata de rapire si omor in 1970.

Armele cu care s-a tras la acea manifestare au fost inregistrate pe numele lui Davis, ea  fiind acuzata de complicitate.

La acea manifestare, au fost omorati un paznic de inchisoare si un judecator.

Aceasta a fost achitata de toate acuzatiile in 1972 si a devenit profesoara de stiinte politice la o universitate din California.

Golda Meir, Israel

Pe numele ei adevarat, Golda Mabovitz a fost “doamna de fier” a politicii israeliene, prima si singura femeie premier din istoria Israelului in timpul razboiului Yom Kippur din 1973.

Aceasta si-a pus amprenta asupra miscarii revolutionare zioniste in perioada pre statala.

Dupa arestarea mai multor lideri zionisti in 1946 in Palestina, Meir a devenit principalul negociator intre evrei si autoritatea britanica. Simultan, a ramas in stransa legatura cu miscarile de rezistenta armate evreiesti.

In timpul vizitei din America in 1948, aceasta a ridicat 50 milioane dolari de la diaspora evreiasca.

Ben Gurion a declarat ca Meir  este amintita ca "femeia care a facut rost de bani pentru existenta statului".

Jiang Qing, China

Privind in urma, Jian Qing a trait doua vieti: una care a inceput intr-o saracie extrema si a dus la o scurta cariera de actrita si cateva mariaje esuate si una ca membru radical al regimului comunist care a adus teroarea in China pe parcursul Revolutiei Culturale.

In ciuda dualitatii din viata sa, Jian Qing va fi intotdeauna amintita ca una din cele mai brutale revolutionare.

Dupa casatoria cu presedintele Mao Zedong in 1938, Jiang si-a folosit statutul pentru a-si satisface setea de putere.

In scurt timp a reusit sa urce pe scara Partidului Comunist, devenind responsabila pentru o mare parte din persecutiile care au avut loc intre 1966-1969.

Nadezhda Krupskaya, Rusia

Spritul de protestatara i-a curs prin vene inca din tinerete.

Educata la o scoala liberala, aceasta a predat cursuri serale pentru muncitorii industriali pana cand in 1889 s-a alaturat doctrinei marxiste in cercuri de discutii.

Impreuna cu Vladimir Lenin, aceasta a ajutat la infiintarea Ligii de lupta pentru eliberarea clasei de lucru in 1895.

Politia i-a arestat pe amandoi la scurt timp dupa aceea, insa acestia s-au casatorit in timpul exilului din Siberia.

Dupa eliberarea sa in 1901, l-a urmat pe Lenin la Munich, Geneva si Londra, ajutand la redactarea ziarului international pentru marxisti.

Dupa primul razboi mondial, Krupskaya s-a intors in Rusia si a devenit o figura centrala in Partidul Bolsevic din Vyborg si a facut presiuni asupra Comitetului Central pentru inceperea Revolutiei din 1917. Cenusa ei este ingropata in zidul Kremlinului.

Susan B. Anthony, United States

A fost un lider american proeminent, independent in drepturi civile care a jucat un rol esential in secolul al XIX-lea cu privire la drepturile femeilor  in Statele Unite.

A calatorit mii de mile pe intreg teritoriul Statele Unite si a Europei, tinand intre 75 si 100 de discursuri pe an despre vot si drepturile femeilor, timp  45 de ani.

Autoritatile americane au arestat-o pentru vot ilegal in Campania prezidentiala din 1872, iar mai tarziu un judecator a amendat-o cu 100 de dolari.

Anthony a murit in 1906, cu 14 ani inainte ca amendamentul 19 sa dea dreptul de vot femeilor.

Mary Wollstonecraft, Marea Britanie

Aceasta a demarat miscarea feminista din secolul al XVIII-lea in Marea Britanie si a mers umar la umar cu Edmund Burke.

Intr-o lume dominata de barbati, Wollstonecraft a afirmat in fata intregii lumi ca femeia este mai mult de cat o posesiune a frumosului.

In cele doua lucrari ale sale "O justificare a drepturilor barbatului" si  "O justificare a drepturilor femeilor" si-a sustinut parerile politice, sustinand ca discriminarea femeii duce la falimentul societatii.

Ioana D'Arc, Franta

Fata de taran, a avut un vis in care sfintii crestini ii spuneau sa recastige pamanturile Frantei care erau dominate de englezi.

Ajungand cu mesajul sau la regele Frantei, doua luni mai tarziu, Ioana d'Arc conducea o armata spre Victoria impotriva englezilor de la Orleans, din 1429.

Cativa ani mai tarziu, Ioana a fost capturata si arsa pe rug pentru erezie si vrajitorie. Ioana d’Arc a fost canonizata in 1920 de catre Vatican si a ramas in istorie ca "Fecioara de la Orleans".

Boudica, Marea Britanie

Boudica a fost regina icenilor, un trib care locuia in estul Marii Britanii de astazi.

Dupa moartea sotului sau, un oficial roman i-a luat pamanturile si i-a biciuit fiicele.

Aceasta jignire a declansat un conflict de amploare impotriva invadatorilor. Armata icenilor, carora li s-au adaugat si alte triburi, a devastat asezarile si forturile romane.

Londinium a fost ars pana la temelii. Focul a fost atat de intens incat a format un strat de teracota in jurul caselor si acest strat exista inca, la circa patru metri sub strazile Londrei de astazi.

Ca si Cleopatra, regina icenilor a preferat sa bea otrava decat sa "pice" in mainile romanilor. Statuia sa dainuie peste Tamisa, in Londra, orasul pe care odinioara Boudica insasi l-a ars din temelii.

10 daruri speciale pentru Ziua Internaţională a Femeii
10 daruri speciale pentru Ziua Internaţională a Femeii
Ziua Internaţională a Femeii este momentul perfect pentru a le celebra pe doamnele şi domnişoarele speciale din viaţa ta, fie că este vorba de partenera, mamă, soră sau bunica. Ziua de 8...
#activiste pentru democratie, #drepturile femeilor, #femei din istorie, #ioana d arc, #ziua internationala a femeii , #Israel