Guvernul israelian recurge la masuri de austeritate

Luni, 30 Iulie 2012, ora 20:37
1446 citiri
Guvernul israelian recurge la masuri de austeritate

Guvernul israelian a aprobat luni o serie de masuri de austeritate, precum cresterea TVA cu un punct procentul, cresterea impozitului pe venituri si reducerea bugetelor tuturor ministerelor, pentru a face fata crizei economice globale ce afecteaza si statul evreu, transmite agentia EFE.

La sfasitul sedintei de guvern, premierul Benjamin Netanyahu a salutat decizia "responsabila" a executivului sau care va "proteja economia si locurile de munca din Israel". Alaturi de el, presedintele Bancii Israelului, Stabley Fischer, a sustinut reducerea cheltuielilor bugetare si cresterea impozitelor, avertizand ca "s-au aprins luminile de avarie". In schimb, ministrul apararii, Ehud Barak, a afirmat ca exista ricul ca austeritatea "sa conduca la recesiune in loc sa o evite".

In urma deciziei de luni, TVA va creste de la 16% la 17%, impozitul pe salariile medii si ridicate va creste cu un punct procentual, contributiile angajatorilor se vor mari cu 0,5%, va fi instituita o taxa speciala pe marile averi, iar bugetele ministerelor pentru acest an vor fi reduse in mod uniform cu 5%. Saptamana trecuta, guvernul israelian a anuntat si cresterea accizelor pe tigari si bauturi alcoolice.

"Vom cere mai mult de la cei care au mai mult si mai putin de la cei care au mai putin", se afirma intr-un comunicat al biroului premierului Netanyahu, care a declarat inaintea sedintei de guvern ca masurile impuse "nu sunt usoare", dar le-a calificat drept "necesare, moderate si urgente". El a subliniat ca Israelul a evitat criza economica globala si a salvat locurile de munca in ultimii trei ani, dar acum situatia "se agraveaza", ceea ce impune "masuri aditionale".

"Guvernele care nu au actionat la timp, care nu au adoptat masuri ferme si nu au fost responsabile au facut un mare rau cetatenilor din tarile lor", se mai afirma in comunicatul guvernului israelian, care da in acest sens exemplul "a ceea ce s-a intamplat in Spania, Grecia, SUA si Europa".

#masuri austeritate Israel, #crestere impozite Israel, #crestere TVA salarii Israel , #Israel