Israel: Inhumarea unui erou controversat - Ariel Sharon

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 13:03
1733 citiri
Israel: Inhumarea unui erou controversat - Ariel Sharon

Israelul il conduce luni pe ultimul drum pe fostul premier Ariel Sharon, fost lider militar, "un erou" popular in tara sa, dar considerat un "criminal de razboi" de catre palestinieni, comenteaza France Presse.

Generalul Sharon va fi inmormantat in jurul orei locale 14:00 (12h00 GMT), cu onoruri militare, la ferma familiei sale din sudul Israelului, in apropiere de granita cu Fasia Gaza.

El a dorit sa fie ingropat acolo alaturi de a doua sa sotie Lily. Cei doi fii ai sai, Gilad si Omri, precum si seful Statului Major, Benny Gantz, vor sustine cate un discurs, in care vor elogia personalitatea sa.

Avand in vederea apropierea de Gaza, controlata de miscarea islamista palestiniana Hamas, serviciile de securitate si politia israeliene au trimis intariri in regiune, ridicand in acelasi timp nivelul de alerta pentru atacuri cu rachete. Baterii ale sistemului mobil antiracheta "Iron Dome" au fost desfasurate in aceasta zona.

"Am luat in considerare toate scenariile posibile. Armata este pregatita sa reactioneze imediat, in caz de nevoie", a asigurat seful politiei din sudul tarii, Yoram Halevy, la postul de radio al armatei.

Ca masura de precautie, numarul dronelor care supravegheaza in permanenta Fasia Gaza a fost sporit in incercarea de a repera eventuali combatanti palestinieni pe cale sa pregateasca tiruri cu rachete spre sudul Israelului, potrivit aceluiasi post de radio.

Luni dimineata, au fost aduse omagii nationale fostului premier Ariel Sharon, al carui corp neinsufletit a fost depus la sediul Knessetului (parlament) de la Ierusalim, in prezenta unor mari personalitati de stat si delegatii straine, incepand cu 09h00 (07h30GMT).

Vicepresedintele american Joe Biden si ex-premierul britanic Tony Blair, emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, vor pronunta cate un elogiu funebru.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, in prezent, intr-o vizita oficiala in Israel, urmeaza sa participe la ceremonie, la care cele mai multe tari au preferat sa trimita reprezentanti de rang inferior.

Decesul liderului forte al dreptei nationaliste israeliene a aruncat Israelul intr-o atmosfera de doliu national.

Aproximativ 20.000 de israelieni din toate paturile sociale au defilat duminica in fata sicriului cu corpul neinsufletit al lui Ariel Sharon, expus la parlament. Multi dintre ei regreta carisma si bravura celui de-al 11-lea sef al guvernului israelian.

Relatarile presei israeliene

Mass-media israeliene prezinta un bilant nuantat al "mostenirii Sharon", remarca agentia franceza de presa.

"A fost un geniu, dar deopotriva generos si crud", rezuma in acest context cotidianul de dreapta Maariv.

Chiar si publicatia de stanga Haaretz, oponent al "Buldozerului", asa cum era supranumit Sharon, i-a adus elogii in editia de duminica.

"De la plecarea lui Sharon, Israelul nu are o conducere politica care sa recunoasca limitele fortei, mentinand alianta cu SUA si facand proba curajului in teritoriile palestiniene, fara sa se lase impresionata de colonisti", apreciaza Haaretz.

Campion al colonizarii, Sharon a fost liderul care a evacuat trupele si 8.000 de colonisti din Fasia Gaza in 2005. O decizie care nu i-a fost iertata niciodata de fostii colonisti din enclava palestiniana.

Citand schimbul de mesaje intre ambasada SUA si Departamentul de Stat, dezvaluite de WikiLeaks, Haaretz afirma luni ca, dupa Gaza, Sharon lua in considerare retragerea din Cisiordania si avea in vedere concesii cu privire la Ierusalimul de Est, oras pe care palestinienii il vor drept capitala a viitorului lor stat.

Generalul Sharon va ramane de asemenea in Istorie si ca artizanul in 1982 al invaziei dezastruoase in Liban, in timp ce era ministrul apararii.

O comisie israeliana de ancheta a stabilit "responsabilitatea indirect", dar personala, a lui Sharon, care nu a prevazut si nici nu a impiedicat masacre in taberele palestiniene de refugiati de la Sabra si Shatila, la Beirut, in septembrie 1982, comise de catre o militie crestina aliata Israelului. El a fost nevoit sa demisioneze, ceea ce nu l-a impiedicat sa devina premier in 2001, post in care a fost reconfirmat in 2003.

Din Gaza la Ramallah, de la Jenin la taberele de refugiati din Liban, palestinienii nu si-au ascuns imensa bucurie la anuntul mortii "criminalului Sharon", regretand in acelasi timp faptul ca generalul israelian nu a putut fi adus in fata justitiei internationale, scrie AFP.

#Ariel Sharon inmormantare, #Ariel Sharon controverse , #Israel