Israelul isi alege cel de al zecelea presedinte. Realizarile lui Shimon Peres, greu de egalat

Marti, 10 Iunie 2014, ora 10:00
2007 citiri
Israelul isi alege cel de al zecelea presedinte. Realizarile lui Shimon Peres, greu de egalat

Israelul isi alege marti cel de al zecelea presedinte, intorcand pagina Shimon Peres, care va ramane in istorie pentru rolul sau in promovarea pacii, relateaza AFP. Succesorul presedintelui Peres va fi desemnat in urma unui vot secret de cei 120 de deputati ai Knesset-ului, parlamentul israelian.

Scrutinul ar urma sa inceapa in jurul orei locale 11.00 (08.00 GMT) si cei doi candidati care vor aduna cele mai multe sufragii vor fi departajati printr-un al al doilea tur care ar putea, ca si cazul alegerilor prezidentiale trecute, sa rezerve surprize, comenteaza agentia nationala de stiri franceza.

In cursa au mai ramas cinci din cei sase candidati care si-au anuntat intentia de a candida la 27 mai, dupa ce laburistul Binyamin Ben Eliezer, acuzat de coruptie, s-a retras. Niciunul dintre cei cinci candidati nu are statura presedintelui nonagenar care isi incheie mandatul, ultimul supravietuitor al generatiei 'parintilor natiunii', potrivit AFP.

Favorit este Reouven Rivlin, fost presedinte al Knesset-ului si membru al Likud (dreapta nationalista), sustinator al 'Marelui Israel' si aparator fervent al democratiei israeliene, care si-a creat o statura de viitor presedinte realizand o serie de arbitraje politice complexe in timpul carierei sale parlamentare.

Reouven Rivlin are sustinerea partidului Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu, care i-a sprijinit candidatura cu jumatate de gura, adversitatea personala si ideologica dintre cei doi fiind de notorietate publica.

Netanyahu a incercat de altfel sa-l convinga pe castigatorul premiului Nobel pentru pace si supravietuitor al Holocaustului Elie Wiesel sa candideze impotriva lui Rivlin, noteaza AFP.

Castigatorul premiului Nobel pentru chimie in 2011, in cursa pentru prezidentiale

Un alt favorit al sondajelor dar nu neaparat al deputatilor este castigatorul premiului Nobel pentru chimie in 2011, Dan Shechtman, un 'outsider' care spera sa ajunga in al doilea tur, ceea ce media israeliene considera totusi putin probabil.

Ceilalti candidati sunt deputata de centru Meir Sheetrit, plecata din Likud si aleasa pe lista ministrului Tzipi Livni, fosta presedinta a Knesset-ului Dalia Itzik, care are avantajul de a cunoaste culisele legislativului, si fosta judecatoare a Curtii supreme Dalia Dorner, ale carei sanse de a ajunge in cel de al doilea tur sunt 'aproape nule', potrivit mass-media.

In Israel, postul de presedinte este in mare parte onorific, iar atributiile executive raman in mainile prim-ministrului. Seful statului are totusi sarcina de a numi dupa alegerile legislative persoana insarcinata cu formarea unei coalitii care sa guverneze tara.

Dar, bucurandu-se de notorietatea sa internationala, Shimon Peres, ales presedinte in 2007, a stiut la perfectiune sa foloseasca o functie esential protocolara pentru a promova un mesaj politic in favoarea pacii, apreciaza France Presse. El nu s-a sfiit sa iasa uneori din rolul in care ar trebui sa se cantoneze seful statului, parand uneori sa fie singurul opozant al premierului Netanyahu.

"Alegerea celui de al zecelea presedinte anunta o schimbare de directie pentru presedintie: aceasta va trece de la politica internationala la chestiuni interne", preconizeaza cotidianul de stanga Haaretz.

In dosare atat de sensibile precum procesul de pace cu palestinienii, relatiile strategice cu aliatul american sau programul nuclear iranian, Shimon Peres nu a incetat sa-si faca auzita propria voce.

Astfel, luna trecuta castigatorul premiului Nobel pentru pace in 1994 l-a acuzat public pe premierul Netanyahu ca in 2011 a facut sa esueze incheierea unui acord pe care l-a negociat in secret cu palestinienii.

"Trebuie sa realizam ca viitorul presedinte nu va fi un Peres. Presedintia isi va regasi functia sa normala, de reprezentare si ceremonial", a apreciat editorialistul Nahum Barnea. Shimon Peres isi va incheia mandatul la sfarsitul lunii iulie, inainte sa implineasca 91 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presedinte Israel, #candidati presedintie Israel , #Israel