Magnatul Mihail Hodorkovski se declara invins

Vineri, 14 Ianuarie 2005, ora 10:48
1098 citiri

Aflat in inchisoare inca din octombrie 2003, el si-a vandut actiunile unui partener de afaceri, sperand sa salveze grupul petrolier de la o eventuala dezmembrare.Miliardarul rus Mihail Hodorkovski, aflat in inchisoare in Rusia, a anuntat ca a cedat controlul grupului petrolier Iukos partenerului sau de afaceri, Leonid Nevzlin, dupa ce statul a nationalizat unitatea de productie de la Iugansk, transmite agentia Reuters, citata de Mediafax.

Hodorkovski a renuntat la participatia de 60 la suta din actiunile detinute la firma Menatep, inregistrata in Gibraltar, care controleaza la randul ei Iukos.

Nevzlin, aflat in exil in Israel, a preluat controlul actiunilor potrivit unui acord anterior care permitea transferul proprietatii asupra Iukos, in cazul in care grupul pierdea active importante, se arata in ziarul Vedomosti.

Nu este clar daca tranzactia a generat un transfer de fonduri, dar valoarea de piata a pachetului de actiuni este in prezent de 900 milioane de dolari.

"Dupa vanzarea Iuganskneftegaz am renuntat la responsabilitatile pentru celelalte afaceri ale grupului Iukos si pentru gestionarea fondurilor sale. Acesta este sfarsitul", a declarat Hodorkovski, in cursul procesului intentat de statul rus pentru frauda si evaziune fiscala.

Analistii considera ca Hodorkovski incearca, prin renuntarea la activele de 15 miliarde de dolari, sa pastreze intact restul grupului Iukos, pe care autoritatile l-ar putea dezmembra si vinde pentru a recupera datorii restante de peste 27 de miliarde de dolari.

Iuganskneftegaz, care produce un milion de barili de petrol pe zi, adica 60 la suta din totalul Iukos, a fost vanduta la licitatie, pe 19 decembrie, pentru 9,4 miliarde de dolari.

Castigatorul licitatiei, Baikal Finans, a fost ulterior cumparat de compania petroliera de stat Rosneft, care insa nu a dezvaluit sursa fondurilor achizitiei. Iukos a anuntat ca va cere daune de 20 de miliarde de dolari de la oricare din partile implicate in vanzarea Iuganskneftegaz.