A doua criza a creditelor. Care sunt sansele ca situatia din 2008 sa se intoarca

Marti, 23 August 2011, ora 12:35
1277 citiri
A doua criza a creditelor. Care sunt sansele ca situatia din 2008 sa se intoarca

Problema datoriilor suverane din zona euro are consecinte financiare pe intregul glob. Investitorii se tem de o noua criza a creditelor, asemanatoare cu cea care a pus la pamant sistemul bancar international, in urma cu trei ani. 

"Vedem deja semnele inceputului", spune un profesor de la Universitatea Columbia. "Mecanismul si jucatorii sunt altii, insa dinamica este aceeasi din 2008".

Actiunile bancilor europene au scazut saptamana trecuta, ca urmare a vestii ca o banca a imprumutat miliarde de dolari de la BCE.

Teama din piata este generata de faptul ca bancile ar putea avea probleme in a obtine finantari pe termen scurt de la surse precum bilete la ordin sau fonduri de piata monetara. In 2008, aceleasi surse de lichiditate au intampinat probleme, astfel ca bancile au fost nevoite sa opreasca creditarea.

Cu toate acestea, indicatorul traditional de imprumut interbancar nu este inca la un nivel periculos. LIBOR a crescut cu 6 puncte in ultimele luni, insa ramane la niveluri scazute, fata de varful crizei din 2008.

Unii economisti vad totusi si diferentele intre cele doua situatii. "Probabil ca nu vom vedea o revenire a crizei din 2008. Institutiile financiare si bancile centrale sunt mai bine pregatite, iar sursele problemelor sunt mai transparente", spun cei de la IHS Global.

De altfel, amenintarea la adresa sesctorului bancar european este de aceasta data mai usor de cuantificat.

Oricum, nimeni nu se asteapta ca BCE sa lase vreo banca sa cada. Prabusirea Lehman Brothers a fost unul dintre principalii declansatori ai crizei din 2008.

"In 2008, o problema a fost faptul ca liderii zonei euro au fost tot timpul cu un pas in urma crizei. Dar acum au determinarea necesara pentru a recapitaliza bancile", este mesajul transmis de IHS Global.

Expunerea bancilor europene la criza datoriilor suverane, in cele mai afectate cinci economii ale zonei euro, se ridica la cateva sute de miliarde de dolari, in timp ce bancile americane sunt relativ izolate de situatia precara din Grecia, Portugalia, Italia, Spania si Italia.

In 2008, expunerea bancilor din intreaga lume era de cel putin 2.000 de miliarde.

"Totusi, o posibila criza a creditelor este posibila. Nu se va intampla la fel de violent ca in 2008", este de parere Jay Bryson, economist la Wells Fargo Securities, citat de Money CNN.

Gus Faucher, director la Moody's Analytics, a avertizat asupra riscului de inghetare a creditarii, care este mult mai extins in Europa, in comparatie cu SUA.

O criza bancara, spune acesta, ar insemna reintoarcerea economiei europene in recesiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #credite, #banci, #sistem bancar , #Italia