Alegatorii italieni au prabusit cursul euro si bursele europene

Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:22
1825 citiri
Alegatorii italieni au prabusit cursul euro si bursele europene

Rezultatul alegerilor din Italia, in urma carora nu s-a decis o majoritate clara in Parlament, a dus la scaderea burselor la nivel mondial si la deprecierea monedei unice, demonstrand ca ingrijorarile privind instabilitatea economiei europene nu au disparut.

In Italia, indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a deschis in scadere cu 1,7%, dupa ce rezultatele alegerilor nu au aratat un castigator clar.

Alegerile din Italia arunca tara "intr-o situatie politica problematica"

Bursa de la Paris a deschis marti in scadere cu 3%, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal CAC 40 ajungand la valoarea de 3.609,58 puncte, iar indicele principal FTSE-100 al bursei de la Londra inregistra un declin de 1,4%, la 6.264,43 puncte, in timp ce indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt a scazut cu 1,7%, 7.682,24 puncte.

Si euro s-a depreciat, ajungand aproape de 1,30 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele sapte saptamani, deoarece analistii se asteapta sa urmeze cateva saptamani de incertitudini politice in Italia si chiar noi alegeri spre sfarsitul anului.

"Este cel mai prost scenariu din punctul de vedere al pietelor", a declarat Alessandro Tentori de la Citigroup.

Si bursa japoneza a inchis marti in scadere cu 2,26%, indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 11.398,81 puncte, in timp ce bursa de la Shanghai a inregistrat un declin de 1,4%, indicele Shanghai Composite Index ajungand la valoarea de 2.293,34 puncte.

"Rezultatul foarte strans si impasul dintre cele doua camere ale parlamentului risca sa duca la noi alegeri", a explicat Holger Schmieding, economist-sef al Berenberg Bank, adaugand ca exista si un risc scazut ca noile alegeri sa duca la organizarea unui referendum in Italia privind euro.

#evolutie burse internationale, #evolutie curs euro, #alegeri Italia 2013, #impact rezultate alegeri Italia , #Italia