Arrivederci, Renzi! Urmeaza Quitaly?

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 12:32
3935 citiri
Arrivederci, Renzi! Urmeaza Quitaly?
Foto: Wikimedia

Votul negativ dat reformelor constitutionale propuse de premierul italian Matteo Renzi l-a pus pe seful cabinetului de la Roma in pozitia de a-si inainta demisia, flancul sudic al zonei euro scufundandu-se astfel in valurile incertitudinii politice care a caracterizat peisajul politic european in ultimul an.

Pietele financiare au reactionat imediat, chiar daca rezultatul votului nu a fost unul surprinzator, euro pierzand teren in fata dolarului american, relateaza revista Quartz. La prima vedere, deprecierea monedei euro nu pare una puternica, dar pentru economia Italiei, o tara cu datorii de 2.000 de miliarde de euro (130% din PIB), evenimentul poate avea consecinte serioase.

Din punct de vedere statistic, politica italiana cu greu poate fi descrisa ca una consecventa, de la infiintarea Republicii dupa Al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent in fruntea guvernului de la Roma perindandu-se nu mai putin de 63 de prim-ministri.

Doar in ultimul deceniu, guvernul italian a vut 6 premieri, care au controlat economia din peninsula, instabilitatea politica mergand mana in mana cu cea financiara, creata de criza din 2008.

Pentru analistul Wolfango Piccoli, de la Teneo Intelligence, vidul de putere din Italia lasa loc pentru mai multe scenarii, cu formarea unui guvern axat pe politici de protrectie sociala fiind cel mai plauzibil deznodamant in acest moment.

Actualul ministru de Finante, Pier Carlo Padoan, este vazut ca principalul candidat la obtinerea unui mandat de prim-ministru, in acest caz, guvernul interimar urmand sa isi indeplineasca mandatul pana la organizarea alegerilor generale din 2018.

In acelasi timp insa, partidele de centru dreapta, cele extremiste de pe flancul stang si drept al esichierului politic, dar si alte forte nationaliste ar putea forta declansarea unor alegeri anticipate, situatie care poate accentua si mai mult incertitudinea politica din Italia.

Spre exemplu, nationalistii din Miscarea 5 Stele, un partid eurosceptic, sunt creditati in sondajele de opinie cu aceleasi sanse ca si reprezentantii Partidului Democrat, din care face parte si Renzi, lucru care anunta o batalie politica de o intensitate majora in viitorul apropiat.

Printre promisiunile nationalistilor se numara si organizarea unui referendum in care populatia sa decida daca vrea sa mai mentina tara in randul celor 19 state din zona euro, varianta Brexit a italienilor purtand numele de Quitaly.

Batalia data in weekendul trecut a avut ca pretext reformarea sistemului politic din Italia, dar s-a centrat indeosebi pe specularea sentimentului de antipatie fata de Matteo Renzi, un premier pe care extremistii si nationalistii italieni il descriu ca pe o imagine vie a sistemului politico-administrativ osificat si ineficient din peninsula.

In mod ironic insa, tocmai refuzul de accepta reformele constitutionale, care ar fi intarit pozitia viitoarelor guverne in fata Parlamentului de la Roma, ar putea sabota sansele extremistilor italieni de a obtine puterea si a o si pastra dupa alegerile din 2018.

Din acest punct de vedere, Italia a bifat momentul sau anti-establishment, dar este departe de a fi pe aceeasi lungime de unda cu Brexit sau cu alegerea lui Donald Trump, iar chestiunea Quitaly ramane inca la nivel de incertitudine.

In acelasi timp, devine clar ca uniunea monetara de pe continent a incasat inca o lovitura ale care reverberatii se vor face simtite pentru un timp, iar socul de acum cu greu ar putea avea un efect benefic pentru amorteala economica in care se zbate Italia.

#referendum Italia, #Matteo Renzi, #instabilitate politica Italia, #vid putere Italia, #demisie guvern , #Italia