Asigurarea exporturilor romanesti in Italia a devenit riscanta

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 15:47
1285 citiri
Asigurarea exporturilor romanesti in Italia a devenit riscanta

Asigurarea exporturilor firmelor din Romania catre Italia este una riscanta in prezent, in conditiile in care analistii de credit ai Euler Hermes din Italia au respins foarte multe solicitari de asigurare pentru clientii din aceasta tara, a declarat pentru NewsIn directorul general al Euler Hermes.

"Am avut cazuri de daune pentru Italia si Marea Britanie. Despre Italia pot spune ca este o piata destul de riscanta in prezent, potrivit colegilor nostri care sunt analisti de credit pentru Italia", a afirmat directorul general al Euler Hermes, Cristina Rusuleanu.

Ea a explicat ca, in fiecare tara in care activeaza Euler Hermes, exista o echipa de analisti care decid daca se poate prelua riscul pentru companiile din tara respectiva.

"In ultima perioada am primit foarte multe respingeri de solicitari de limita de credit pentru companii italiene", a spus Rusuleanu, care a adaugat ca situatia este precara in cazul multor firme, astfel incat Euler Hermes asigura o limita de credit mai mica decat cea solicitata sau nu aproba nimic.

Limita de credit reprezinta suma maxima ce poate fi despagubita in caz de neplata, din suma totala pe care o companie trebuie s-o incaseze de la client.

Ea a explicat ca pe piata din Romania predomina asigurarile pentru afacerile locale.

"Ponderea covarsitoare in portofoliul nostru de debitori asigurati o are piata locala, si nu exportul, avand in vedere si faptul ca sunt putine firme exportatoare", a precizat seful Euler Hermes.

"Ideal ar fi ca, atunci cand spunem ca nu acordam nicio limita de credit pentru un client anume, acest lucru sa reprezinte un semnal de alarma pentru asiguratul nostru si sa nu mai lucreze cu acel client sau sa apeleze la diferite tipuri de garantii", a adaugat Rusuleanu.

Asiguratul trebuie sa notifice asiguratorul despre intarziere dupa 30 de zile de la scadenta facturii, urmand ca despagubirea sa fie platita in maximum 150 de zile.

In cazul in care clientul care trebuia sa plateasca intra in faliment, asiguratul primeste despagubirea in 30 de zile de la initierea procedurii de faliment.

"Peste 55% din daune au ca principala cauza falimentul", a mentionat Rusuleanu, care a adaugat ca in acest an se asteapta la o rata a daunei de circa 30%, deoarece compania se afla in primul an de activitate.

In tarile din regiune, rata daunei depaseste deja 100%, potrivit sefului companiei.

 

#asigurare, # export, # faliment, # firme , #Italia