Berlusconi riposteaza la criticile UE

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 08:52
1030 citiri
Berlusconi riposteaza la criticile UE
Silvio Berlusconi /Sursa:guardian.co.uk

Premierul italian Silvio Berlusconi a reactionat, luni, la criticile partenerilor sai din Uniunea Europeana, care cerusera Italiei sa treaca mai rapid la reforme economice, spunand ca nicio tara din blocul european nu este in pozitia de a da lectii altora.

Pe de alta parte, guvernul Berlusconi, prins la mijloc intre presiunile europene si opozitia aliatului sau de la guvernare, Liga Nordului, a fost nevoit, luni seara, sa amane din nou o decizie privind reforma pensiilor.

Duminica, la Bruxelles, seful guvernului italian fusese vizat cu precadere de observatiile cancelarului german Angela Merkel si ale presedintelui francez Nicolas Sarkozy, dar si ale presedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, care cerusera Italiei sa ia masuri urgente in privinta datoriei ei publice si pentru a relansa cresterea economica.

Luni, "Il Cavaliere" si-a convocat cabinetul in reuniune de urgenta, incercand sa-i convinga pe ministri sa creasca varsta de pensionare la 67 de ani, pentru a se alinia celorlalte tari europene, insa propunerea se loveste de impotrivirea ferma a aliatilor din Liga Nordului, astfel incat sedinta s-a incheiat fara rezultate.

Dupa reuniune, Berlusconi a dat publicitatii un comunicat in care a spus ca nimeni nu trebuie sa se erijeze in "comisar al UE" si sa dea lectii partenerilor sai, aluzie la criticile Germaniei si Frantei, transmite Sofia News Agency.

El a mai spus ca sistemul bancar al Italiei este mai puternic decat cel al Frantei si Germaniei, iar Italia isi va reduce datoria.

Cele 17 tari ale zonei euro deja au fost nevoite sa-i salveze pe cei mai slabi membri ai uniunii monetare - Grecia, Irlanda si Portugalia - dar nu-si mai pot permite un plan de salvare pentru o natiune de marimea Italiei.

Roma deja a luat masuri de austeritate care ii permit sa economiseaza 54 de miliarde de euro tintind reechilibrarea bugetului pana in 2013, dar implementarea acestor masuri decurge greoi.

In weekend, liderii UE nu au reusit sa ia decizii definitive in privinta modului de a rezolva criza indatorarii din UE si se vor reuni din nou, miercuri.

#riposta silvio berlusconi, #Silvio Berlusconi reactii critici UE, #UE critici Italia, #criza zona euro , #Italia