CORRIERE DELLA SERA: Atmosfera anti-italiana la Bucuresti. Interviu cu Calin Popescu Tariceanu

Miercuri, 07 Noiembrie 2007, ora 11:13
1296 citiri
CORRIERE DELLA SERA: Atmosfera anti-italiana la Bucuresti. Interviu cu Calin Popescu Tariceanu

CORRIERE DELLA SERA (Italia) - Un tanar rom intra in sediul central al Politiei si solicita un pasaport. Gestul pare a fi aproape o provocare, avand in vedere ca in Romania lui Ceausescu nimeni, cu atat mai putin "tiganii", nu putea sa obtina expatrierea. Sase luni mai tarziu, agentii de politie il cauta. Se produsese un miracol; presedintele in persoana i-a aprobat eliberarea documentului. Tanarul multumeste, dar declara ca nu mai are nevoie pentru ca abia s-a intors dintr-o calatorie din strainatate.

Ascultand aceasta veche poveste care s-a petrecut prin anii '80, Calin Popescu Tariceanu zambeste. Primul ministru roman poate fi orice, dar nu o carte de vizita care sa nu-i onoreze tara. Este un barbat cu aspect distins si foarte cultivat. Un inginer care, dincolo de politica, a facut multe alte lucruri in decursul vietii sale, precum infiintarea postului "Radio Contact", primul post de radio particular din tara sa. Vorbeste o engleza si o franceza pe care guvernantii nostri le viseaza doar si are abilitatea, rara pentru cei cu functii ca el, de a spune lucrurilor pe nume.

Calin Popescu Tariceanu: "Nu este adevarat ca nu facem nimic pentru a impiedica migrarea romilor. Noi facem totul ca sa-i integram, dar problema este ca nu reusim; nu putem afirma ca am avut rezultate notabile in acest sens".

Premierul roman ne primeste in Cabinetul sau situat la capatul unui coridor din Palatul Victoria, sediul Guvernului roman. Tocmai a incheiat o conferinta de presa la care a anuntat masurile pe care intentioneaza sa le prezinte, miercuri, lui Romano Prodi. Cel mai important este un proiect de lege care sa le acorde judecatorilor romani dreptul de a interzice iesirea din tara a cetatenilor expulzati din tarile straine pe motivul comiterii unor fapte penale.

Calin Popescu Tariceanu: "Cel putin pentru cativa ani ii vom retine aici".
Reporter: Domnule Tariceanu, stiti ca aceasta nu este suficient.

Calin Popescu Tariceanu: Evident. Este inutil sa ne facem iluzii. Problema romilor se poate rezolva prin educatie, convindgandu-i pe tineri sa studieze, sa-si schimbe obiceiurile. Dar fructele, daca vor exista, le vom culege abia dupa multi ani.

Reporter: Dar intre timp?

Calin Popescu Tariceanu: Trebuie sa ne confruntam cu aceasta problema la nivel european. A o trata doar ca pe o problema a noastra nu va conduce la solutionarea ei. Si nici la combaterea crimei organizate. Cuvantul rom nu este neaparat sinonim cu delincvent.

Reporter: Idolului dumneavoastra national, fotbalistului Adrian Mutu, pe stadioane i se spune "tiganul". In acceptiunea sa negativa, cuvantul rom a inceput sa devina sinonim cu roman.

Calin Popescu Tariceanu: Este o nedreptate care ma afecteaza. Am facut eforturi enorme pentru a intra in Uniunea Europeana. In 99 la suta din cazuri, romanii din Italia se comporta bine. Suntem o tara in plina dezvoltare, iar tara dv. e primul nostru partener comercial, o stiti foarte bine.

Reporter: Va ingrijoreaza atmosfera din Italia, care nu este tocmai amicala fata de romani?

Calin Popescu Tariceanu: Bineinteles, cred ca ar trebui sa ne preocupe pe toti. Unele declaratii pripite au aruncat gaz pe foc, declansand rasismul impotriva conationalilor mei, ceea ce a generat reactii si aici, in Romania, cu insulte la adresa italienilor.

Reporter: Se creeaza un climat anti-italian?

Calin Popescu Tariceanu: Din pacate, da. Astazi trebuia sa fac o declaratie de condamnare a unei manifestatii de protest in fata Consulatului tarii dumneavoastra, organizata de un grup de extrema dreapta. Am facut un apel la mass-media sa-si mai tempereze vocea. O anumita retorica nationalista italiana a provocat retorica nationalista romana. Unii politicieni ar trebui sa fie mai atenti la cuvintele pe care le rostesc.

Reporter: La cine anume va referiti?

Calin Popescu Tariceanu: La unii reprezentanti ai opozitiei si la unii ai extremei drepte de la dumneavoastra, care au facut afirmatii nu tocmai placute. M-a deceptionat si Walter Veltroni, pentru ca a folosit ca pretext crima oribila comisa de o persoana, care apartine unei comunitati mici, pentru a extinde responsabilitatea asupra intregului popor.

Reporter: Este vorba de primarul unui oras in care, in ultimele luni, au avut loc zeci de crime comise de conationalii dumneavoastra.

Calin Popescu Tariceanu: Este adevarat, dar nu pot sa nu constat ca declaratiile sale, ca si ale multora altora, aveau drept scop de a-si pune in evidenta functia lor politica, evitand sa-si asume o eventuala responsabilitate.
Reporter: Ce fel de responsabilitate?

Calin Popescu Tariceanu: Germenele criminalitatii se afla in acele tabere inumane, in conditiile acelea de viata ingrozitoare, lipsite de asistenta sociala; acestea sunt sarcinile pe care ar trebui sa le aiba autoritatile locale municipale.

Reporter: Dupa intrarea tarii dumneavoastra in Europa, fenomenul emigrarii a luat proportii?

Calin Popescu Tariceanu: Statisticile infirma aceasta. A fi in Europa presupune avantaje si costuri pentru toti, din pacate, si in ceea ce priveste ordinea publica. Ar trebui sa se inteleaga ca fluxul migrarilor nu poate fi stopat. Statele insele ar trebui sa fie realiste si responsabile sub acest aspect. Atat in Italia, cat si in Romania, se dau decalaratii iresponsabile doar pentru a se obtine avantaje politice imediate.

Reporter: Puteti identifica vreun motiv valid pentru nemultumirile italienilor?

Calin Popescu Tariceanu: Va inteleg sentimentele. Dincolo de actele de criminalitate grave, mai sunt si fenomene precum existenta taberelor, prostitutia, care amplifica sentimentul de nesiguranta. Dar, sub aceste aspecte, eu, ca sef al Guvernului roman, nu pot sa intervin.

Reporter: Ati protestat impotriva decretului privind expatrierea unora dintre conationalii dumneavoastra nu tocmai inocenti?

Calin Popescu Tariceanu: Eu am obligatia sa solicit garantii. Trebuie sa fiu sigur ca nu se fac abuzuri asupra cetatenilor romani in strainatate. Noi ne vom asuma obligatia de a extide cooperarea dintre autoritatile abilitate ale celor doua tari, furnizand Italiei orice suport jurdic solicitat, pentru control si prevenire/.../.

Reporter: Stiti ca asemenea acte se mai pot repeta, nu-i asa?

Calin Popescu Tariceanu: Din pacate, este imposibil de prevazut o crima. Dincolo de moartea Giovannei Reggiani, o alta consecinta a acestei crime a fost crearea unui climat nefavorabil nu intre cele doua guverne, ci intre popoarele celor doua tari. S-a creat un climat de prejudecati bilaterale. Trebuie sa stopam speculatiile politice pe tema ce vizeaza aceasta tragedie, dar daca nu vom face nimic in acest sens, spirala rasismului va deveni din ce in ce mai periculoasa, pentru noi toti".

Bloombiz

(Sursa: Rador)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.