Criza datoriilor: Italia isi concesioneaza patrimoniul

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 09:03
1781 citiri
Criza datoriilor: Italia isi concesioneaza patrimoniul

Din cauza dificultatilor financiare, autoritatile italiene intentioneaza sa inchirieze mii de cladiri, inclusiv cazarmi, inchisori si monumente culturale, releva ziarul francez Le Figaro.

Primele 350 cladiri, care vor fi concesionate pe termen lung, au fost deja selectate. In total, sunt prevazute sa fie oferite spre concesionare 4.300 de cladiri, printre care si castelul medieval ce a apartinut celebrei familii princiare Orsini.

Astfel, guvernul italian intentioneaza sa gaseasca mijloacele necesare pentru a-si plati datoriile. Italia urmeaza exemplul Greciei, care, de asemenea, in lupta cu criza datoriilor a decis sa-si inchirieze insulele.

Potrivit expertilor, concesionarea nu doar ca va conserva patrimoniul istoric, dar in acelasi timp va umple bugetul "extrem de gaurit" al Italiei si va contribui si la plata datoriilor.

Initial, autoritatile italiene intentionau sa scoata la mezat mai multe cladiri din patrimoniul de stat, insa vanzarea de proprietati la preturile actuale in domeniul imobiliar nu ar fi adus sumele scontate. In cele din urma, guvernul italian a considerat ca inchirierea pe termen lung, bunaoara pe o perioada de 40-50 de ani, ar putea aduce un profit mai substantial, de ordinul 1% din PIB pe an.

Conform planurilor executivului de la Roma, in acesta fel, Italia si-ar putea reduce datoria nationala cu 20 la suta, dupa cum scrie Le Figaro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza datorii italia, #concesionare patrimoniu Italia, #criza economica Italia , #Italia