Datoriile publice ale Italiei si Spaniei au atins noi niveluri istorice

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 10:48
1528 citiri
Datoriile publice ale Italiei si Spaniei au atins noi niveluri istorice

Datoriile publice ale Italiei si Spaniei au atins noi recorduri istorice, dand noi motive de ingrijorare investitorilor privind capacitatea de a suporta nivelul ridicat al dobanzilor, relateaza AFP.

In Italia, datoria publica a depasit in octombrie, pentru prima oara, pragul de 2.000 de miliarde de euro, fiind de circa 126% din PIB, potrivit unui document publicat vineri de Banca Italiei.

Datoria a atins 2.014,693 de miliarde de euro, fata de 1.995,143 miliarde euro in septembrie, si este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. In octombrie 2011, datoria era de 1.916,402 miliarde euro.

Guvernul de tehnocrati al premierului Mario Monti, venit la putere in noiembrie 2011, a pus in practica un plan drastic de austeritate destinat reducerii deficitului bugetar la 2,6% in acest an si 1,8% in 2013.

Italia a beneficiat in ultimele luni de o tendinta de scadere a dobanzilor, in operatiunile de refinantare a datoriilor, dar acestea se mentin totusi la un nivel ridicat in raport cu cele ale altor tari din zona euro, ceea ce arata ca increderea investitorilor nu a fost restabilita in totalitate.

Pietele asteapta in special rezultatul alegerilor parlamentare care au fost devansate in februarie, in loc de luna aprilie, dupa ce liderul PDL Silvio Berlusconi a retras sprijinul acordat Guvernului in Parlament, obligandu-l pe Monti sa demisioneze.

In Spania, datoria a atins la sfarsitul lunii septembrie un nou record istoric, de 77,4% din PIB, in crestere cu 10,7 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut, evolutia fiind atribuita de administratia centrala celor 17 regiuni autonome, a anuntat Banca Spaniei.

Guvernul de la Madrid anticipeaza ca datoria publica va atinge 85,3% din PIB la sfarsitul acestui an, comparativ cu 69,3% in 2011, fiind cu mult peste limita maxima admisa de legislatia UE, de 60% din PIB.

#datorie publica Spania Italia, #record datorie Spania, #record datorie Italia, #investitii Spania Italia, #austeritate Spania, #austeritate italia , #Italia