Fitch: Italia reprezinta cel mai serios risc pentru euro

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 21:00
1139 citiri
Fitch: Italia reprezinta cel mai serios risc pentru euro

Italia reprezinta cel mai serios risc pentru moneda euro in contextul crizei din Europa, din cauza gradului inalt de indatorare, costurilor mari de credit si necesarului ridicat de finantare in acest an, considera agentia Fitch Ratings.

Italia trebuie sa rascumpere in acest an un volum "descurajator" de obligatiuni de stat, iar lipsa unui acord intre liderii europeni privind implementarea unui "firewall" - un mecanism de protectie care sa opreasca extinderea efectelor crizei - in regiune pune presiune pe ratingul statului, a declarat marti, intr-o conferinta la Londra, seful diviziei globale de ratinguri de tara a Fitch, David Riley, citat de Wall Street Journal (WSJ).

Absenta unui mecanism care sa ingradeasca in mod credibil criza in Italia ar trebui sa fie un motiv serios de ingrijorare pentru zona euro, avertizeaza el.

Spread-ul de aproximativ patru puncte procentuale dintre dobanzile platite de Italia si randamentul de referinta al obligatiunilor germane, alaturi cu cresterea economica zero, s-ar putea dovedi "o combinatie exploziva" pentru Italia.

Solvabilitatea tarii ar putea fi asigurata de un spread de numai 1,5 puncte procentuale si o crestere economica de 1,5%, estimeaza Fitch.

Agentia ar putea reduce in curand ratingul Italiei, in prezent A+.

Riley a afirmat ca Fitch va prezenta pana la sfarsitul lunii ianuarie decizii privind toate ratingurile de tara din zona euro aflate sub evaluare cu perspectiva negativa din portofoliu, exclusiv Franta.

El a precizat ca iesirea Greciei din zona euro ramane o varianta.

Grecia are inca potentialul sa impinga zona euro intr-o criza financiara profunda, iar reducerea datoriilor statului elen catre detinatorii privati de obligatiuni cu 60% nu ar scadea semnificativ gradul de indatorare al tarii, considera directorul Fitch.

Fitch atibuie Greciei ratingul CCC si ar putea retrograda tara la un rating care sa reflecte default-ul (incapacitate de plata).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Fitch Italia, #datorie publica Italia, #criza financiara italia , #Italia