Fitch: Noul guvern italian poate crea "o supriza pozitiva"

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 21:15
1088 citiri
Fitch: Noul guvern italian poate crea "o supriza pozitiva"

Noul guvern italian condus de Mario Monti are deschisa in fata sa "o fereastra" pentru a crea "o surpriza pozitiva", reinstaurand credibilitatea Italiei si facand ca dobanzile sale la imprumuturi sa scada la niveluri "sustenabile", a estimat joi agentia de rating Fitch.

Italia este "deosebit de vulnerabila la intensificarea crizei", din cauza datoriei sale colosale si a cresterii sale economice slabe, a subliniat agentia intr-un comunicat, reluat de AFP.

Dar guvernul Monti are deschisa in fata sa "o fereastra de oportunitate pentru a crea o surpriza pozitiva care, daca este sustinut printr-o actiune politica europeana cuprinzand o interventie a BCE, poate sparge dinamica pietei si poate face ca dobanzile sa revina la un nivel mai sustenabil", scrie Fitch.

Potrivit agentiei de rating, guvernul poate dovedi ca este "credibil, adoptand reforme structurale bugetare si economice", si ca are "potential" pentru a dura pana la incheierea actualei legislaturi, in 2013.

Primul test al guvernului Monti va fi asigurarea unui "larg sprijin parlamentar si popular" pentru adoptarea reformelor. Dar sarcina sa a devenit totusi mai dificila din cauza ca Italia "ar trebui deja sa fie in recesiune" si din cauza incetinirii activitatii in zona euro, avertizeaza Fitch.

Mario Monti a promis joi in fata Senatului restabilirea "credibilitatii" Italiei cu un program care implica masuri de austeritate si relansarea cresterii economice.

Italia este sub presiunea pietelor si dobanzile sale pe zece ani evolueaza in prezent in jurul cifrei de 7 %, un nivel considerat greu sustenabil pe termen lung, din cauza datoriei sale colosale de 1.900 miliarde de euro /circa 120 % din PIB/.

La inceputul lunii octombrie, Fitch a retrogradat Italia de la "AA-" la "A+", nota insotita de o perspectiva "negativa", ceea ce arata ca agentia ar putea sa o scada din nou pe termen mediu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Fitch guvern Italia, #agentie rating Fitch Italia , #Italia